Οικογενειακές σχέσεις

Ένας γιος – Αλεχάντρο Παλόμας

Ο Αλεχάντρο Παλόμας δεν είναι ξένος για το Heal in Books και δεν είναι τυχαία αγαπημένος. Αυτό είναι το δεύτερο βιβλίο που προτείνεται στην κατηγορία Οικογενειακές σχέσεις (δείτε το προηγούμενο εδώ) και αυτή τη φορά το βιβλίο αναφέρεται σε ένα νεαρό αγόρι, τον Γκίγε, το οποίο βρίσκει ζωτικό χώρο ύπαρξης στον μαγικό κόσμο της Μαίρη Πόππινς. Όχι και τόσο συνηθισμένο, δε νομίζετε;

Ο Αλεχάντρο Παλόμας, πάντοτε με τρυφερότητα και έγνοια, σε αυτό το βιβλίο μιλά για την ουσιαστική φροντίδα που τα παιδιά έχουν ανάγκη και δείχνει τον τρόπο που χρειάζεται οι ενήλικες να εγκύπτουν πάνω στις ανησυχίες τους, είτε είναι οι γονείς τους ή οι εκπαιδευτικοί τους.

Ποιο θέμα διαπραγματεύεται το βιβλίο; Η απάντηση του Γκιγέρμο Αντούνεθ στην ερώτηση της κυρίας Σόνια σχετικά με το τι θέλει να γίνει μεγαλώνοντας είναι αυτή που τον βάζει στο επίκεντρο της διεισδυτικής της ματιάς. Ο Γκίγε της λέει πως μεγαλώνοντας θα ήθελε να γίνει Μαίρη Πόππινς.

Και ενώ αυτό από μόνο του δεν αποτελεί καθόλου ανησυχητική συνθήκη- τι πιο συχνό από την ταύτιση των παιδιών με φανταστικούς ήρωες- η μεγαλύτερη εικόνα ανησυχεί την δασκάλα του. Ο Γκίγε της φαίνεται χαμένος μέσα στον φανταστικό κόσμο της Μαίρη Πόππινς που αποκτά για εκείνον όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, η ευτυχία του της φαίνεται παράταιρη, η συνθήκη δεν της κολλάει. Έτσι, αφού ενημερώσει τον πατέρα του, τον Μανουέλ Αντούνεθ, τον παραπέμπει στη σχολική ψυχολόγο, τη Μαρία, προκειμένου να διερευνήσει το τι είναι αυτό που πραγματικά συμβαίνει στη ψυχή του Γκίγε.

Αυτή η νέα συνάντηση με τη σχολική σύμβουλο βρίσκει το Γκίγε σε μια περίοδο προσαρμογής, καθώς είναι νέος μαθητής στο σχολείο, κάνει παρέα μονάχα με τη Ναζία, επίσης νέα μαθήτρια που ήρθε στην τάξη του από το Πακιστάν, και βρίσκεται σε απόσταση με τη μητέρα του εδώ και κάποιους μήνες, καθώς εκείνη εργάζεται ως αεροσυνοδός στο Ντουμπάι.

Το βιβλίο είναι γραμμένο από διάφορες οπτικές, και περιλαμβάνει πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις του Γκίγε, της Μαρία και σε μικρότερο βαθμό του πατέρα του και της κυρίας Σόνια. Αυτές οι πολυπρόσωπες αφηγηματικές φωνές βοηθούν πολύ να απαντηθεί με πληρότητα το βασικό ερώτημα που ταλανίζει όλα τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα του βιβλίου. Τι στο καλό συμβαίνει και ο Γκίγε καταφεύγει πεισματικά στη μαγεία;

Λίγα λόγια για τους χαρακτήρες: Ο Γκίγε περιγράφεται από τους άλλους ως ένα παιδί με ιδιαίτερες ευαισθησίες, που συχνά ονειροπολεί και καθοδηγείται από τη φαντασία και την επιθυμία η Μαίρη Πόππινς να υπάρχει στα αλήθεια. Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά διαφαίνονται και από τις δικές του πρωτοπρόσωπες αφηγήσεις, όπως επίσης διαγράφεται η ευγένεια, η καλοσύνη και η αγάπη που τρέφει στο πρόσωπο της μοναδικής του φίλης, της Ναζία.

Μέσα από τις δικές του αφηγήσεις υπάρχει επίσης η ευκαιρία να γνωρίσουμε και την μητέρα του, την Αμάντα, η οποία αν και απουσιάζει, είναι πολύ κοντά στην καρδιά του καθώς μιλά για εκείνη με θαυμασμό και λαχτάρα, αναθυμούμενος τα όσα συνήθιζαν να κάνουνε μαζί.

Ο Μανουέλ Αντούνεθ από την άλλη μοιάζει να είναι απόμακρος και συνεχώς σε θέση άμυνας, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί και προβληματισμούς για τον Γκίγε. Το γεγονός ότι ο γιος του παραπέμπεται στη ψυχολόγο του σχολείου είναι κάτι το οποίο το αποδέχεται με προβληματισμό και συγκατάβαση. Το ότι η σύζυγος του λείπει είναι κάτι που του προκαλεί μεγάλη θλίψη και αναστάτωση, οι οποίες κατά βάση περιγράφονται από τις αφηγήσεις του Γκίγε αλλά διαφαίνονται και στην καθημερινότητα πατέρα γιου.

 Τέλος, η Μαρία, η σχολική ψυχολόγος, είναι μια επαγγελματίας που νοιάζεται βαθιά να καταλάβει το τι είναι αυτό που τώρα συμβαίνει στον Γκίγε και την οικογένεια του. Κάνει υποθέσεις, επανέρχεται σε αρχεία, ζωγραφιές και γράμματα που με επιμέλεια αναθέτει στο παιδί, συλλέγει, συζητά με άλλα σημαντικά πρόσωπα του Γκίγε και προσπαθεί να συνθέσει προκειμένου να μπορέσει να τον βοηθήσει να απελευθερώσει αυτό που κρύβεται πίσω από την «παράταιρη ευτυχία» του.

Διαβάστε αυτό το βιβλίο εάν: θέλετε ένα βιβλίο τρυφερό μα εξαιρετικά διεισδυτικό στην ψυχοσύνθεση ενός παιδιού που περνά μέσα από την αβεβαιότητα, την απουσία και την συναισθηματική αποσύνδεση. Το βιβλίο ρίχνει φως στις προσαρμογές που αναγκάζονται να κάνουν τα παιδιά για χάρη μας  αλλά και στις εκκλήσεις που επιστρατεύουν για επιστροφή στην ασφάλεια και τη σύνδεση, όταν αυτό το φορτίο πέφτει πολύ βαρύ στις πλάτες τους.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Αλεχάντρο Παλόμας (Alejandro Palomas) γεννήθηκε το 1967 στη Βαρκελώνη. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με ένα Master in Poetics στο New College του Σαν Φρανσίσκο. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και μετέφρασε έργα σημαντικών συγγραφέων όπως η Κάθριν Μάνσφιλντ, ο Όσκαρ Ουάιλντ, η Γερτρούδη Στάιν, ο Τζακ Λόντον κ.ά. Το 2018 έλαβε το βραβείο Nadal για το βιβλίο του Un amor. Το μυθιστόρημα Ένας γιος έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας της Ισπανίας (2016).

Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε δεκαπέντε γλώσσες.

Από τις εκδόσεις opera, επίσης, κυκλοφορούν στα ελληνικά τα βιβλία του: Μια μητέρα , Ένα μυστικό και Ένας σκύλος. (Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα των εκδόσεων opera)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Συγγραφέας: Alejandro Palomas

Μετάφραση: Αλεξάνδρα Γκολφινοπούλου

Εκδόσεις: Opera

Έτος έκδοσης: 2018

Αριθμός σελίδων: 219

Σχολιάστε