Feel-good

Μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη – Ματ Χέιγκ

Το βιβλίο «Μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη»  (Εκδόσεις Ψυχογιός, Μετάφραση Άννα Παπασταύρου) του Ματ Χέιγκ είναι ένα βιβλίο που ανήκει στην κατηγορία feel-good. Ωστόσο, τα ζητήματα που πραγματεύεται δεν είναι καθόλου ανάλαφρα και η αίσθηση της ελπίδας που το βιβλίο εμφυσεί τελικά έρχεται μετά από έντονη διαπραγμάτευση με δύσκολα συναισθήματα .

Ο συγγραφέας του έχει μακρά τριβή με ζητήματα ψυχικής υγείας, καθώς έχει βιώσει διαταραχές άγχους, κατάθλιψη καθώς και αυτοκτονικό ιδεασμό. Το προσωπικό του βιώματος – από το βούλιαγμα ως την ανάκαμψη- αποτυπώνεται στα βιβλία του, τα οποία λειτουργούν ως κάλεσμα για αναθεώρηση και συνάμα αναβλύζουν αισιοδοξία και εμπιστοσύνη στις δυνατότητες των ανθρώπων να ξεπεράσουν τα εμπόδια της ζωής. Το βιβλίο «Μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη» δεν αποτελεί εξαίρεση στην εργογραφία του.

Ποιο θέμα διαπραγματεύεται το βιβλίο; H Νόρα Σιντ διανύει τη δεκαετία των τριάντα και απέχει έτη φωτός από την ιδανική ζωή, τόσο με τον τρόπο που την είχε φανταστεί η ίδια για τον εαυτό της όσο και εν σχέσει με τις κοινωνικές επιταγές. Εργάζεται σε μια δουλειά χαμηλών απαιτήσεων, έχει χάσει και τους δυο γονείς της, είναι αποξενωμένη από τον αδερφό της και δεν έχει σύντροφο.

Όταν θα βρει τη γάτα της νεκρή στην άκρη του δρόμου και το παιδί στο οποίο κάνει μαθήματα πιάνου θα ακυρώσει τη συνεργασία τους η Νόρα θα αποφασίσει πως δεν έχει νόημα να ζει πια, καθώς δε φαίνεται να τη χρειάζεται κανείς.

Όμως, ακόμα και η επιθυμία της να πεθάνει δε θα εξελιχθεί με τον τρόπο που σχεδίασε. Η Νόρα θα βρεθεί σε μια παράξενη βιβλιοθήκη, σε ένα μεταιχμιακό χώρο μεταξύ ζωής και θανάτου, όπου όλα τα βιβλία που υπάρχουν γύρω της αποτελούν διαφορετικές εκδοχές της ζωής της, οι οποίες αντανακλούν τα μονοπάτια που θα μπορούσε να είχε πάρει κάνοντας διαφορετικές επιλογές.

Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα στη Νόρα να δοκιμάσει διαφορετικές ζωές, να δει διαφορετικές εκδοχές του εαυτού της και να διαπιστώσει το αν τελικά θα μπορούσε να υπάρξει κάποια ζωή στην οποία θα ένιωθε ευτυχισμένη. Και έπειτα θα κληθεί να αποφασίσει αν θα ζήσει σε κάποια από τις άπειρες ζωές που μπορεί να δοκιμάσει ή αν επιθυμία της να πεθάνει παραμένει.

Λίγα λόγια για τους χαρακτήρες: Η Νόρα είναι μια γυναίκα που αισθάνεται απελπισία και οι αντοχές της να αντιμετωπίσει τη ζωή έχουν αποστραγγιστεί. Στην πραγματικότητα βέβαια διαθέτει πολλά εφόδια και ταλέντα, που είναι από καιρό ξεχασμένα στην προσωπική της φαρέτρα. Έτσι, η Νόρα καταλήγει να θεωρείται αποτυχημένη σε όλα τα επίπεδα, πρωτίστως γιατί αυτοπροσδιορίζεται με αυτόν τον τρόπο.

Ωστόσο, η δυνατότητα να «δοκιμάσει» όλες τις ζωές στις οποίες τα ταλέντα της αξιοποιούνται και γίνονται μονοπάτια ζωής, της δίνει μια μοναδική ευκαιρία, την ευκαιρία να κοιτάξει τη ζωή πολυπρισματικά. Αυτή η οπτική ενδεχομένως να τη βοηθήσει να αποδελτιώσει το τι σημαίνει «επιτυχία» και αν αυτή είναι τελικά που οδηγεί στην ευτυχία.

Διαβάστε αυτό το βιβλίο εάν: βρίσκεται και σεις τον εαυτό σας να αναρωτιέται σχετικά με το «τι θα γινόταν εάν». Μερικές φορές οι ενοχές μας καταβάλλουν, οι επιλογές που δεν αποδεικνύονται «επικερδής» μας κάνουν να μετανιώνουμε και να σκεφτόμαστε πως η ζωή θα ήταν καλύτερη εάν είχαμε διαλέξει αλλιώς.

 Αυτή η σκέψη άλλοτε δημιουργεί περισσότερο άγχος και άλλοτε αποτελεί μια πολύ καλή δικαιολογία για να αδρανήσουμε να πράξουμε με τα χαρτιά που μας έχουν μοιραστεί στη ζωή, χαρτιά που άλλοτε σχετίζονται με τις έμπρακτες επιλογές μας και άλλοτε απλώς με συγκυρίες που δεν βρίσκονται στον έλεγχο μας.

Το βιβλίο αποτελεί ένα πολύ ωραίο πεδίο για προβληματισμό και αναστοχασμό. Αν μπορούσαμε να διαλέξουμε ποια ζωή θα ζήσουμε, θα ήμασταν ευτυχισμένοι/ες;

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Ματ Χέιγκ (1975) είναι Βρετανός συγγραφέας βιβλίων για παιδιά και ενηλίκους. Τα έργα του, μεταξύ των οποίων το απομνημόνευμα Λόγοι να μείνεις ζωντανός και το βραβευμένο μυθιστόρημα Πώς να σταματήσεις τον χρόνο, έχουν βρεθεί στην κορυφή της λίστας των μπεστ σέλερ τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ. Το παιδικό του βιβλίο Το αγόρι που το είπαν… Χριστούγεννα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστές τους Μάγκι Σμιθ και Τζιμ Μπρόντμπεντ. Το μυθιστόρημά του ΜΕΣΑΝΥΧΤΑ ΣΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, αγαπήθηκε από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, διακρίθηκε ως το δημοφιλέστερο μυθιστόρημα του 2020 στην ψηφοφορία των αναγνωστών του Goodreads, μεταφράζεται σε περισσότερες από 40 γλώσσες, ενώ πρόκειται να μεταφερθεί στον κινηματογράφο. (Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα των εκδόσεων Ψυχογιός)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Συγγραφέας: Ματ Χέιγκ

Μετάφραση: Άννα Παπασταύρου

Εκδόσεις: Ψυχογιός

Έτος έκδοσης: 2023

Αριθμός σελίδων: 384

Σχολιάστε