Πρώτη επαφή με το σχολείο · Παιδικά

Με μια κουβέρτα… στο διάστημα – Χριστίνα Κωνσταντουδάκη

Το τρίτο και τελευταίο βιβλίου του μικρού αφιερώματος για την ομαλότερη προσαρμογή των παιδιών στο σχολείο δε θα μπορούσε να είναι άλλο από το βιβλίο της Χριστίνας Κωνσταντουδάκη «Με μια κουβέρτα στο διάστημα». Η συγγραφέας, με σπουδές τόσο στη συγγραφή όσο και στα παιδαγωγικά, διατηρεί εδώ και πολλά χρόνια την πολύ αγαπημένη ομάδα «Παιδικό Βιβλίο Προτάσεις», δείχνοντας με αυτό τον τρόπο την ασίγαστη αγάπη της αλλά και τη γνώση πάνω στο παιδικό βιβλίο.

Ποιο θέμα διαπραγματεύεται το βιβλίο; Ο Σταύρος και το κουβερτάκι του είναι αχώριστοι. Τον συνοδεύει στον ύπνο, στην παιδική χαρά και προσφάτως στο σχολείο. Ο Σταύρος είναι εσωστρεφής και χρειάζεται την κουβέρτα του για να αισθάνεται ασφαλής σε κάθε περιβάλλον.

Η διήγηση για την εμπειρία του Σταύρου γίνεται από την οπτική αυτής ακριβώς της κουβέρτας, η οποία φαίνεται να ξέρει τον Σταύρο καλύτερα από τον καθένα. Έτσι η κουβέρτα περιγράφει το πώς ο Σταύρος κρύβεται πίσω της όταν τα άλλα παιδιά του μιλούν στο σχολείο αλλά και το πώς μαγνητίζεται από άλλα ερεθίσματα που τον ενδιαφέρουν, όπως για παράδειγμα οι πλανήτες.

Κάποια στιγμή, η κουβέρτα του Σταύρου θα χαθεί, και αυτό θα φέρει πόνο και αγωνία και στους δυο. Κομβικό ρόλο σε αυτό τη σημείο θα διαδραματίσει η Αλεξάνδρα, η οποία θα προσεγγίσει για μια ακόμη φορά τον Σταύρο, παρά τις προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες να συναναστραφούν.

Όταν η κουβέρτα και ο Σταύρος θα ξαναβρεθούν, θα έχει συντελεστεί μια μεταμορφωτική εμπειρία – και για τους δυο!

Διαβάστε αυτό το βιβλίο με το παιδί σας εάν: το παιδί σας χρειάζεται χρόνο στην κοινωνική συναναστροφή ή είναι εσωστρεφές. Είναι πολύ σημαντικό να ειπωθεί πως αυτές οι ποιότητες δεν χρειάζεται να «αντιμετωπιστούν», να «διορθωθούν» ή να αλλάξουν, καθώς δεν έχουν τίποτα το μεμπτό και είναι απολύτως φυσιολογικές εκφάνσεις στο φάσμα της κοινωνικότητας.

Η αποδοχή και η προσαρμογή είναι χρήσιμο να έρθουν πρωτίστως από τους γονείς, καθώς η στερεοτυπική εικόνα των παιδιών που μπορούν πάντα, με ευκολία και αυθορμησία να συνάπτουν παρέες και να δημιουργούν φιλίες ακριβώς επειδή είναι «παιδιά», μπορεί να τους προβληματίσει.

Επιπλέον, η παρουσία, η απεικόνιση και ο πρωταγωνιστικός ρόλος της κουβέρτας στην ιστορία είναι μια πολύ εύστοχη επιλογή. Η κουβέρτα λειτουργεί ως «μεταβατικό αντικείμενο» ή απλούστερα ως άγκυρα συναισθηματικής ασφάλειας για την αγχωτική συνθήκη την οποία βιώνει ο Σταύρος. Και είναι πάντα πάρα πολύ ανακουφιστικό να απεικονίζεται ό,τι μας βοηθά να διαχειριζόμαστε τα δύσκολα συναισθήματα χωρίς ντροπή ή έμφαση στην επίπλαστη «ανάγκη» να απαλλαγούμε αμέσως από αυτά.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Χριστίνα Κωνσταντουδάκη έχει σπουδάσει Νηπιαγωγός μα στον ελεύθερο χρόνο της είναι εφευρέτρια ονείρων.Μένει στα Χανιά με τις 73 πολύχρωμες γάτες της που γουργουρίζουν τα κάλαντα όλο το χρόνο και γράφει παραμύθια για μικρούς, μεγάλους και ονειροπόλους.

Έχει παρακολουθήσει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΚΠΑ “Ανάγνωση, Φιλαναγνωσία κι Εκπαιδευτικό Υλικό”” και το 2016 δημιούργησε την ομάδα στο Facebook “Παιδικό βιβλίο – Προτάσεις” όπου μαζί με την Νάσια Αλεξανδρίδη προτείνουν αγαπημένα τους βιβλία και σχετικές δραστηριότητες. Η ομάδα αριθμεί, πλέον, πάνω από 60.000 μέλη. Έχει βραβευτεί για παραμύθια και διηγήματά της, έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια δημιουργικής γραφής κι έχουν εκδοθεί τρία παιδικά βιβλία της:¨“Το αρχηγείο” ( 2017 ), “Μπελ Μπεσαμέλ”( 2019 ) εκδ. Βιβλιοσκόπιο και ”Με μια κουβέρτα…στο διάστημα!” ( 2022 ) εκδ. Διόπτρα.

Αυτό που της αρέσει πιο πολύ είναι να συνδυάζει την αγάπη της για τα παιδιά και τα βιβλία μέσα από διαδραστικές παρουσιάσεις βιβλίων με μπόλικο παιχνίδι! Σε αυτό βοηθάει η πολύχρονη εμπειρία της, τόσο σε κατασκηνώσεις ως εθελόντρια, όσο και σε τάξεις Νηπιαγωγείου. (Με πληροφορίες από το https://www.paperkittens.gr)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Συγγραφέας: Χριστίνα Κωνσταντουδάκη

Εικονογράφος: Ρένια Μεταλληνού

Εκδόσεις: Διόπτρα

Έτος έκδοσης: 2022

Αριθμός σελίδων: 40

Σχολιάστε