Παιδικά

Όχι μόνο μπλε – Ρόμπερτ Τρέγκονιγκ

Το βιβλίο «Όχι μόνο μπλε» κυκλοφόρησε μόλις πριν λίγους μήνες, όμως έχει μπει πολύ γρήγορα στην καρδιά μικρών και μεγάλων αναγνωστών. Πρόκειται για ένα ανεπιτήδευτα συγκινητικό βιβλίο που μιλά για τη διαφορετικότητα, την αποδοχή της και το μακρο-αποτέλεσμα που αυτή μπορεί να έχει όταν βρεθεί κάποιος να την αγκαλιάσει.

Ποιο θέμα διαπραγματεύεται το βιβλίο; Το αγόρι ζει στην Μπλε Πολιτεία, όπου ο νόμος των χρωμάτων απαγορεύει τη χρήση οποιουδήποτε χρώματος δεν είναι μπλε. Τα πάντα σε αυτή την πολιτεία είναι μπλε, και ότι δεν είναι εκ φύσεως, όπως τα χόρτα ή τα δέντρα, βάφεται για να μη διαφέρει. Το αγόρι όμως αγαπά το κίτρινο, και αυτό είναι κάτι που του δημιουργεί βαθύ προβληματισμό. Αυτή του η αγάπη τον κάνει να προβαίνει σε μια παράνομη πράξη για την Μπλε Πολιτεία, να συλλέγει τα κίτρινα αντικείμενα που προορίζονται για τα σκουπίδια. Και κατά λάθος μια μέρα, αυτή του η συλλογή θα αποκαλυφθεί στον πατέρα του, ο οποίος θα βρεθεί αντιμέτωπος με αυτή την «παράταιρη» ανάγκη του γιου του.  

Διαβάστε αυτό το βιβλίο με το παιδί σας εάν: θέλετε να διαβάσετε μια ιστορία για τη διαφορετικότητα και τα συναισθήματα που τη συνοδεύουν. Είναι σίγουρο πως αυτό το βιβλίο θα ανοίξει τον διάλογο για τα δύσκολα ζητήματα που τα παιδιά δε ξέρουν πώς να φέρουν στη κουβέντα τους μαζί μας. Και είναι πάντοτε χρήσιμο να συζητάμε μαζί τους όλα τα θέματα που κουβαλούν ντροπή ή ενοχή επειδή δεν συντάσσονται με το κοινωνικώς αποδεκτό και αναμενόμενο.

Αυτό το βιβλίο είναι ανακουφιστικό και για το γονέα. Ο τρόπος που ο πατέρας αντιδρά σε αυτή την αποκάλυψη είναι ο τρόπος που θα θέλαμε να είχαν αντιδράσει και οι δικοί μας γονείς όταν ανακάλυψαν μη κολακευτικά πράγματα για εμάς. Είναι ο τρόπος που θα θέλαμε να αντιδράσουμε εμείς, ως νέοι γονείς, μπροστά σε μια τέτοια αποκάλυψη και ίσως να μη ξέρουμε πώς. Αυτό το βιβλίο λοιπόν μπορεί να λειτουργήσει ως φάρος αποδοχής και αγάπης στις διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες των παιδιών μας.

Απόσπασμα:

Σ’ ένα ΜΠΛΕ- ΓΑΛΑΖΙΟ σπίτι,

σ’ένα δρόμο γαλανό,

ζούσε ένα μικρό αγόρι

κάπως μελαγχολικό.

Είχε μπλε ριγέ πιτζάμες,

μπλε κρεβάτι, μπλε χαλί,

Μα το ΚΙΤΡΙΝΟ αγαπούσε.

Όμως σε ποιόν να το πει;

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Robert Tregoning (Ρόμπερτ Τρέγκονινγκ) σπούδασε στο Glasgow School of Art και στη συνέχεια ασχολήθηκε με το θέατρο. Γράφει επίσης βιβλία για παιδιά, βιβλία που, όπως λέει, θα ήθελε να έχει διαβάσει ο ίδιος όταν ήταν μικρός, με σκοπό να τα βοηθήσει να αποδεχτούν τον εαυτό τους και τη διαφορετικότητα. (Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Μεταίχμιο)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Συγγραφέας: Ρόμπερτ Τρέγκονινγκ

Εικονογράφος: Στεφ Μέρφι

Μετάφραση: Μάρω Ταυρή

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Έτος έκδοσης: 2023

Αριθμός σελίδων: 40

Σχολιάστε