Παιδικά

Τα κατάφερες κοάλα! – Ρέιτσελ Μπράιτ

Το βιβλίο αυτό ήρθε στα χέρια μας ως δώρο, από τη μαμά ενός συμμαθητή της κόρης μου. Ενθουσιάζομαι πάντοτε όταν τα βιβλία αποτελούν επιλογή για δώρο, και συχνά δωρίζω και εγώ βιβλία σε εορταστικές περιστάσεις. Τον πρώτο αυτό ενθουσιασμό ακολούθησε και ένας ακόμη. Το περιεχόμενο του βιβλίου!

Ποιο θέμα διαπραγματεύεται το βιβλίο; Ο Κέβιν είναι ένα αξιαγάπητο και φοβισμένο κοάλα. Ζει στο δέντρο του, έχει τη συλλογή του από φύλλα και αυτά είναι όλα όσα χρειάζεται για να περνά ανώδυνα η ζωή του. Αποκρούει με μεγάλη μαεστρία τις προτάσεις των φίλων του για να συμμετάσχει στις περιπέτειες τους και μόνο μια φορά φαίνεται να τις ζηλεύει. Όμως ο φόβος πως δε θα βρει τον δρόμο για το σπίτι τον φέρνει και πάλι…στα συγκαλά του. Μια μέρα όμως κάτι συμβαίνει. Κάτι αναπόφευκτο, κάτι έξω από τον δικό του έλεγχο που τον αναγκάζει να μετακινηθεί- εξωτερικά αλλά και εσωτερικά! Και τότε χρειάζεται να επαναπροσδιορίσει όλους του τους φόβους!

Γιατί να διαβάσω αυτό το βιβλίο με το παιδί μου; Αυτό το βιβλίο στην πραγματικότητα διαπραγματεύεται την αντίσταση στην αλλαγή, που συχνά γεννιέται από το φόβο. Φόβο ρεαλιστικό ή φόβο φτιαγμένο αποκλειστικά μέσα στο κεφάλι μας. Φόβο λόγω γνώσης ή φόβο λόγος άγνοιας.

Μικρά και μεγάλα παιδιά συχνά καθησυχάζουμε το φόβο μας υιοθετώντας κάποια ανακουφιστική ρουτίνα. Το οικείο, το συνηθισμένο τείνουν να μας ηρεμούν και να δημιουργούν γύρω μας ένα πλέγμα ασφαλούς αίσθησης, απαραίτητης για την ηρεμία της ζωής μας. Όμως από ένα σημείο και μετά, που μόνο το κάθε άτομο μπορεί να προσδιορίσει για τον εαυτό του, αυτό το πλέγμα λειτουργεί περισσότερο περιοριστικά και λιγότερο ανακουφιστικά. Ό,τι ταράζει την ρουτίνα μας μοιάζει ξένο, απειλητικό και επικίνδυνο. Τι θα γινόταν όμως αν το βλέπαμε ως καινούργιο, δελεαστικό και γεμάτο δυνατότητες; Αυτήν ακριβώς την απελευθερωτική μεταστροφή της οπτικής βιώνει ο Κέβιν το κοάλα!

Το βιβλίο έχει μια έντονη χρωματικά εικονογράφηση, που όχι μόνο συνοδεύει αλλά και προσθέτει στην ιστορία που προσπαθεί να μας διηγηθεί ο συγγραφέας. Ο στίχος είναι έμμετρος, κάτι που αν αρέσει στα παιδιά σας, το βιβλίο διαβάζεται πολύ ευχάριστα, σχεδόν μουσικά.

Απόσπασμα:

Ο Κέβιν νιώθει ασφαλής στο δέντρο ανεβασμένος,

τα ζώα αποκάτω του κοιτάει φοβισμένος.

Η ζωή στο έδαφος του φαίνεται

ΠΟΛΥ ΓΡΗΓΟΡΗ,

ΠΟΛΥ ΠΑΡΑΞΕΝΗ,

ΓΕΜΑΤΗ ΦΑΣΑΡΙΑ.

Για αυτό και προτιμάει του δέντρου του την ηρεμία!

Λίγα λόγια για την συγγραφέα: Η Ρέιτσελ Μπράιτ είναι συγγραφέας, εικονογράφος και επαγγελματίας αισιόδοξη. Έχει γράψει πολλά βραβευμένα βιβλία για παιδιά, τα οποία έχουν μεταφραστεί σε 40 γλώσσες και έχουν πουλήσει περισσότερα από δύο εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Ζει με την οικογένειά της σε ένα αγρόκτημα κοντά στη θάλασσα. (Με πληροφορίες από τη σελίδα του Μεταίχμιο).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Συγγραφέας: Ρέιτσελ Μπράιτ

Εικονογράφος: Τζιμ Φιλντ

Μετάφραση: Φίλιππος Μανδηλαράς

Εκδόσεις: Πατάκης

Έτος έκδοσης: 2017

Αριθμός σελίδων: 32

Ηλικία: 3-6 ετών

Σχολιάστε