Το χρονικό του έρωτα – Αλαίν ντε Μποττόν

Το «Χρονικό του έρωτα» είναι το δεύτερο βιβλίο που ο Αλαίν ντε Μποττόν αφιερώνει στις ερωτικές σχέσεις. Το πρώτο του βιβλίο «Μικρή Φιλοσοφία του Έρωτα» (διαβάστε για αυτό εδώ) γράφτηκε το 1993 και 23 χρόνια αργότερα ο Μποττόν επανήλθε για να μιλήσει για τη μετεξέλιξη της ερωτικής σχέσης σε έγγαμη και συμβιωτική. Αυτό το βιβλίο είναι ένα πολύτιμο λογοτεχνικό και φιλοσοφικό εγχειρίδιο που πραγματεύεται τον έρωτα μέσα στο γάμο.

Ποιο θέμα διαπραγματεύεται το βιβλίο; Ο Ραμπί και η Κέρστεν γνωρίζονται στο εργασιακό τους πλαίσιο και αρχίζουν να βγαίνουν ραντεβού, κατά την διάρκεια των οποίων γεννάται ο έρωτας τους. Το χρονικό διάστημα κατά το οποίο οι δυο τους βρίσκονται στην ανέμελη φάση της σχέσης τους δεν απασχολεί ιδιαίτερα το βιβλίο, το οποίο εστιάζει το ενδιαφέρον του στην απόφαση τους να παντρευτούν και να συμπορευτούν μαζί.

Έτσι, βλέπουμε να εξελίσσονται όλα όσα έρχονται μαζί με αυτή την απόφαση: γνωριμία με τους γονείς και εξοικείωση με τη ζωή, όπως κάθε ένας από τους πρωταγωνιστές την έζησε, πριν την συμπόρευση τους. Αυτό φυσικά περιλαμβάνει τραύματα του παρελθόντος και ανάλογες μαθημένες συμπεριφορές που φαίνονται ακατανόητες και συνάμα πολύ βαθιά ριζωμένες για να τις αποχωριστούν, ακόμα και αν τους δυσκολεύουν την (κοινή) ζωή. Και στη συνέχεια κοινή συναναστροφή με φίλους, αγορά σπιτιού, απόκτηση παιδιών και ταυτόχρονα εργασιακά σκαμπανεβάσματα, όλες συνθήκες που αποσταθεροποιούν τη ζωή που μέχρι τώρα γνώριζαν.

Ο Ραμπί και η Κέρστεν αναπόφευκτα τραμπαλίζονται μέσα στις νέες συνθήκες που δημιουργεί η επιλογή τους να παντρευτούν, σαν ατομικότητες αλλά και σα ζευγάρι. Όποια αλλαγή συμβαίνει επηρεάζει πια σα ντόμινο δυο ανθρώπους, στην αρχή, και τέσσερις στη συνέχεια. Οι μικροί προβληματισμοί της καθημερινότητας αλλά και τα μεγαλύτερα ζητήματα που ανακύπτουν θα οδηγήσουν σε αμφισβήτηση ακόμα και την επιθυμία για αποκλειστική δέσμευση εντός του ζεύγους, με την απιστία να κάνει την εμφάνιση της εντός του γάμου.

Λίγα λόγια για τους χαρακτήρες: ΟΡαμπί, για τον οποίο μαθαίνουμε πως είναι ο ίδιος πρωταγωνιστής με την «Μικρή Φιλοσοφία του Έρωτα», είναι πια ένας «ώριμος Ρομαντικός», ή τουλάχιστον αυτό θέλει να πιστεύει για τον εαυτό του γνωρίζοντας την Κέρστεν περίπου στα τριάντα του. Η πρόταση για τον γάμο τους θα είναι δική του πρωτοβουλία και θα γίνει ξαφνικά, μισοσυνειδητά από πλευράς του. Κουβαλά και εκείνος τις δικές του συναισθηματικές δυσκολίες που έρχονται από την απώλεια της μητέρας του σε τρυφερή ηλικία καθώς και τη μετανάστευση, με το στίγμα της διαφορετικότητας που αυτή επιφέρει. Επιπλέον, η εργασιακή αποσταθεροποίηση που κατά περιόδους βιώνει.επηρεάζει καταλυτικά την οπτική του απέναντι στη ζωή αλλά και τον γάμο.

 Η Κέρστεν από την άλλη έχει βιώσει την εγκατάλειψη από τον πατέρα της όταν ήταν μικρή, διατηρεί μια πιο στενή σχέση με τη μητέρα της και βρίσκεται σε καλύτερη οικονομική κατάσταση από τον Ραμπί. Η ματιά της είναι πιο ριψοκίνδυνη και επιχειρηματική, κάτι που την διαφοροποιεί από τον σύζυγο της.

Οι δυο αυτοί διαφορετικοί άνθρωποι θα κληθούν να συμπορευτούν μέσα στην έγγαμη συμβίωση τους, προσπαθώντας να διατηρήσουν και την ατομική τους ταυτότητα αλλά και να φτιάξουν μια νέα, προκειμένου η οικογένεια τους να ευημερήσει. Άραγε θα τα καταφέρουν;

Διαβάστε αυτό το βιβλίο εάν: θέλετε ένα ανάγνωσμα που με μεγάλη διαύγεια και φιλοσοφική διάθεση κάνει βουτιά στα άδυτα αυτού που αποκαλούμε εν συντομία «έγγαμη ζωή». Οι συνιστώσες που επηρεάζουν την πορεία ενός γάμου είναι πάρα πολλές και ο συγγραφέας δεν παραλείπει να αναφέρει μια πληθώρα από αυτές. Κοινωνικοί παράγοντες όπως καταγωγή, τάξη, φύλο, οικονομική και εργασιακή κατάσταση αλλά διαπροσωπικοί όπως αυτό-εικόνα, μακροχρόνια τριβή, απόκτηση παιδιών και ατομική εξέλιξη, μπαίνουν στο μικροσκόπιο αυτού του ευφυούς και διεισδυτικού συγγραφέα.

Λίγα λόγια για τo συγγραφέα: Ο Αλέν ντε Μποτόν (Alain de Botton) (20 Δεκεμβρίου 1969) είναι Ελβετός συγγραφέας, φιλόσοφος και τηλεοπτικός παρουσιαστής, ο οποίος ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα βιβλία και οι τηλεοπτικές εκπομπές του πραγματεύονται σύγχρονα θέματα τονίζοντας τη σχέση της φιλοσοφίας με την καθημερινότητα. Σε ηλικία 23 ετών, εξέδωσε τη Μικρή φιλοσοφία του έρωτα (Εκδόσεις Πατάκη 2003), η οποία πούλησε δύο εκατομμύρια αντίτυπα. Άλλα ευπώλητα βιβλία του είναι Πώς ο Προυστ μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου (Εκδόσεις Πατάκη 2006), Περί του κοινωνικού status (Εκδόσεις Πατάκη 2005), και Η αρχιτεκτονική της ευτυχίας (Εκδόσεις Πατάκη 2007).

Τον Αύγουστο του 2008, ίδρυσε μαζί με άλλους ένα νέο εκπαιδευτικό κέντρο στο κεντρικό Λονδίνο το Σχολείο της Ζωής. Το Μάιο του 2009, ήταν ένας εκ των ιδρυτών ενός νέου αρχιτεκτονικού οργανισμού ονόματι Living Architecture. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, ο Αλέν ντε Μποτόν ανακηρύχθηκε επίτιμος εταίρος του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων ως αναγνώριση των υπηρεσιών του στην αρχιτεκτονική. Το 2011, ο Μποτόν εξελέγη Εταίρος της Βασιλικής Εταιρίας Λογοτεχνών (Με πληροφορίες από το Wikipedia).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Συγγραφέας: Αλαίν ντε Μποττόν

Μετάφραση: Αντώνης Καλοκύρης

Εκδόσεις: Πατάκη

Έτος έκδοσης: 2017

Αριθμός σελίδων: 312