Μια συνθήκη που φέρνει μαζί του το φθινόπωρο είναι πως καταλαγιάζει τη λάμψη και την ενέργεια του καλοκαιριού. Μοιάζει να γειώνει, να φανερώνει τον επικείμενο μαρασμό, να επαναφέρει το πρόγραμμα και τη ρουτίνα.

Αυτή ακριβώς την αίσθηση αποπνέει και το «Τάλγκο» του Βασίλη Αλεξάκη (Εκδόσεις Εξάντας), ένα βιβλίο που μιλά για μια σχέση που τελείωσε ξαφνικά, άφησε όμως τον έναν εκ των δυο ακόμα ερωτευμένο, να προσπαθεί να διαχειριστεί το τέλος της λάμψης, την αρχή του μαρασμού και την επιστροφή στη ρουτίνα.

Ποιο θέμα διαπραγματεύεται το βιβλίο; Το «Τάλγκο» διαπραγματεύεται τη σύντομη σχέση της Ελένης και του Γρηγόρη, μια σχέση ανάμεσα σε δυο παντρεμένους ανθρώπους που συναντήθηκαν τυχαία. Η γνωριμία τους συνέβη κάποιο απόγευμα στο σπίτι μιας καλής φίλης της Ελένης, η οποία λειτούργησε άθελα της ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους δυο τους. Λίγο αργότερα εκείνοι πήραν τα ηνία της προσωπικής τους ιστορίας, όμως τελικά δε τη συνέγραψαν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Έτσι, και ήδη από την πρώτη σελίδα του βιβλίου, η Ελένη ξεκινά την προσπάθεια συμφιλίωσης με το οριστικό τέλος της σχέσης τους, προσπάθεια που όμως υποσκάπτεται από τα συναισθήματα της που δεν έχουν ξεφτίσει αλλά και από την επιθυμία της να περισώσει στη μνήμη ό,τι περισσότερο μπορεί από την ολιγόμηνη σχέση τους.

Όσο οι σελίδες γυρνούν, τόσο στιγμιότυπα της μικρής, κοινής ζωής τους έρχονται στην επιφάνεια, προκαλώντας κάποτε λαχτάρα και κάποτε συντριβή. Η πρώτη γνωριμία, η αλληλογραφία, η τηλεφωνική επαφή, το δώρο της βροχής και το κοινό τους ταξίδι στην Βαρκελώνη. Μεταξύ των γεγονότων, στην αφήγηση παρεμβάλλονται εντυπώσεις, εικασίες αλλά και πραγματικές πληροφορίες για τη ζωή και των δυο τους, στο πριν, στο τώρα και στο τότε της σχέσης τους, σε μια προσπάθεια επεξήγησης και κατανόησης του τι συνέβη και γιατί, που πρωτίστως μοιάζει σαν να απευθύνεται από την Ελένη προς την Ελένη.

Ωστόσο, ο πόνος, η άρνηση, η αμφιβολία, κυρίως για τον εαυτό της, επιμένουν σθεναρά και χαρίζουν κείμενα μεγάλης έντασης που απαντούν σε σπουδαία ερωτηματικά. Τι απομένει από έναν έρωτα που τελειώνει παρά τη θέληση σου; Πόσο διαρκεί η περίοδος του πένθους; Πόσο εύκολο είναι να επιστρέψεις στην πεζότητα της καθημερινής ζωής όταν προ ολίγου έμοιαζαν όλα να δονούνται σε διαφορετικούς ρυθμούς;

Λίγα λόγια για τους χαρακτήρες: Η Ελένη είναι χορεύτρια,  παντρεμένη με έναν άντρα εδώ και 8 χρόνια, και μαμά ενός γιου από έναν προηγούμενο γάμο. Η ζωή της κυλά ομαλά, βρίσκεται σε έναν καλό γάμο με έναν καλό άνθρωπο, με μια κάποια απόσταση ανάμεσα τους, ζωτικής σημασίας και για τους δυο. Αυτή τη συμβατική ζωή έρχεται να διαταράξει η παρουσία του Γρηγόρη, μια παρουσία που στην πραγματικότητα κάτι μέσα της έμοιαζε να την περιμένει.

Ο Γρηγόρης από την άλλη είναι απόδημος Έλληνας στο Παρίσι με πανεπιστημιακή καριέρα στα οικονομικά. Παντρεμένος και εκείνος με παιδιά, με βαθύ νόστο για την Ελλάδα, γνωρίζει την Ελένη και συνδέεται μαζί της, αναζητώντας την και διατηρώντας την επαφή τους. Ωστόσο, θα είναι εκείνος που τελικά θα τραβήξει την οριστική γραμμή του τέλους, αφήνοντας την Ελένη να βιώσει και να περιγράψει το συναισθηματικό φορτίο, που προσδίδει στο «Τάλγκο» αυτό το μοναδικά νοσταλγικό και επώδυνο χαρακτήρα.

Διαβάστε αυτό το βιβλίο εάν: θέλετε να διαβάσετε ένα γνήσιο, πηγαίο κείμενο σχετικά με έρωτες που απογοήτευσαν με το τελείωμα τους. Το «Τάλγκο» τόσο με την ημερολογιακή γραφή του όσο και με την ειλικρίνεια που κοιτά στον εσωτερικό κόσμο της πρωταγωνίστριας καταδεικνύει με μεγάλη ευκρίνεια το συναισθηματικό ταξίδι από την πυρετώδη γέννηση του έρωτα μέχρι την αναπάντεχη ανάγκη για καταστολή του.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Βασίλης Αλεξάκης (Αθήνα, 25 Δεκεμβρίου 1943- Αθήνα 11 Ιανουαρίου 2021) Έλληνας συγγραφέας. Εγκατεστημένος στη Γαλλία από τη δεκαετία του ’60, έζησε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του στο Παρίσι και έγραψε στα γαλλικά τα πρώτα του έργα (Le Sandwich, Les Girls du City Boum Boum, La Tête du chat). Μετά από τη συγγραφή του Τάλγκο (1982, εκδ. Εξάντας), άρχισε να γράφει τα μυθιστορήματά του πότε στη γαλλική, πότε στην ελληνική, ανάλογα με το θέμα τους, και να τα μεταφράζει στη συνέχεια στη μία ή στην άλλη από τις δύο του συγγραφικές γλώσσες. Τα θέματα της γλώσσας, της διγλωσσίας  και της “αυτομετάφρασης” (auto-traduction) βρίσκονται στο κέντρο του έργου του.

Τα έργα του αντλούν και από τους δύο πολιτισμούς και είναι μεστά μιας λεπτής ειρωνίας. Τρία θέματα δεσπόζουν στα έργα του: η αγάπη για τη γλώσσα, στοιχεία της καθημερινότητας και η παραζάλη του έρωτα.] Η τεχνοτροπία του προσφέρει στον ανγνώστη μια οικεία και προσωπική προοπτική των ιστοριών του. Το 2007, του απονεμήθηκε το Grand prix du roman de l’Académie Française για το βιβλίο του Ap. J.-C (στα ελληνικά κυκλοφορεί με τον τίτλο μ.Χ.). Το πρώτο έργο του που γράφτηκε στην μητρική του γλώσσα, είναι το “Τάλγκο”. Κυκλοφόρησε το 1982 και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να σημειώνει σπάνια επιτυχία. Το 1984 μάλιστα έγινε και ταινία με τον τίτλο “Ξαφνικός Έρωτας”. Απεβίωσε σε 77 ετών στις 11 Ιανουαρίου 2021.  (Με πληροφορίες από την Wikipedia).

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Συγγραφέας: Βασίλης Αλεξάκης

Εκδόσεις: Εξάντας

Έτος έκδοσης: 1982

Αριθμός σελίδων: 168