Η λέσχη της αϋπνίας – Gabrielle Levy

Όλοι/ες στη ζωή μας έχουμε περάσει σποραδικά άγρυπνες νύχτες και μπορούμε να ανακαλέσουμε τη δυσκολία που μας δημιούργησαν, ακόμη και αν η χρονική τους διάρκεια ήταν μικρή. Το βιβλίο της Gabrielle Levy «Η λέσχη της αϋπνίας» είναι αφιερωμένο στο ζήτημα της αϋπνίας, και μάλιστα της αϋπνίας που επιμένει και εγκαθιδρύεται στη ζωή των ανθρώπων, δημιουργώντας περίπλοκες και εξουθενωτικές δυσκολίες. Ούσα και η ίδια η συγγραφέας αϋπνική, καταγράφει με λεπτομέρεια και συναισθηματική διαύγεια το άγχος, τη δυσφορία, την εξάντληση και το αίσθημα της μοναξιάς που προκύπτει μέσα στη συνθήκη της αϋπνίας.

Ο λόγος που αυτό το βιβλίο εντάσσεται στην κατηγορία της ψυχικής υγείας αφορά στο γεγονός πως στην πραγματικότητα, η αλλαγή σε συνήθειες που αφορούν βασικές βιολογικές λειτουργίες (όπως για παράδειγμα ο ύπνος ή η όρεξη) είναι ισχυρές  ενδείξεις έντονης, προ υπάρχουσας, ψυχικής δυσφορίας. Προβλήματα που αφορούν τον ύπνο απαντώνται συχνά σε αγχώδεις διαταραχές ή διαταραχές διάθεσης, και συχνά χρήζουν αντιμετώπισης με τη βοήθεια ειδικών ψυχικής υγείας.

Ποιο θέμα διαπραγματεύεται το βιβλίο; Πέντε άνθρωποι, άγνωστοι μεταξύ τους, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: αντιμετωπίζουν χρόνιο ζήτημα αϋπνίας, με αποτέλεσμα οι νύχτες τους να είναι μαρτυρικές και οι μέρες που τις ακολουθούν γεμάτες άγχος και εξάντληση. Είναι η Κλερ, μια παντρεμένη γυναίκα με έναν θετό γιο, η Μισέλ, μια έγγαμη συνταξιούχος, η Λένα, μια νεαρή κοπέλα που εργάζεται ξημερώματα σε ένα καφέ, ο Ερβέ, λογιστής και διαζευγμένος από χρόνια και ο Ζακ, που είναι ψυχίατρος και η οικογενειακή του κατάσταση βρίσκεται σε νεφελώδη κατάσταση.

Αυτό που θα φέρει κοντά αυτούς τους πέντε αγνώστους είναι η συμμετοχή τους σε μια θεραπευτική ομάδα που θα έχει ως αντικείμενο της αντιμετώπιση της αϋπνίας τους, ή αλλιώς τη «λέσχη της αϋπνίας». Συντονίστρια αυτής της ομάδας είναι η ψυχολόγος Ελέν, η οποία θα προσπαθήσει να καθοδηγήσει την πεντάδα στη διαχείριση των άγρυπνων νυχτών τους, αναφέροντας τους συχνά πως «ο ύπνος θα επιστρέψει», αν ακολουθήσουν με ευλάβεια τις οδηγίες της. Όσο οι συναντήσεις της ομάδας προχωρούν, η εγγύτητα των μελών αυξάνεται, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται σχέσεις γνήσιου ενδιαφέροντος και φροντίδας ανάμεσα τους. Και όσο όλοι/ες δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τις οδηγίες της Ελέν στα άγρυπνα βράδια τους, τόσο αντιδρούν στις παραινέσεις της, που φαίνονται αναποτελεσματικές.

Η αφήγηση του βιβλίου ακολουθεί τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα και εκτός των συνεδριών, φωτίζοντας με αυτό τον τρόπο την καθημερινότητα τους, τις προσπάθειες να εφαρμόσουν τις συστάσεις και τις συνέπειες που τις ακολουθούν, ενώ πολύ ενδιαφέρουσα αναγνωστικά είναι και η προσπάθεια καταγραφής της έναρξης της αϋπνίας για τον κάθε χαρακτήρα ξεχωριστά.

Λίγα λόγια για τους χαρακτήρες: Η  Κλερ ζει σε μια απομακρυσμένη εξοχή, της οποίας η απομόνωση την τρομοκρατεί. Ο γάμος της της φαίνεται κενός και αδιάφορος, ενώ δυσανασχετεί στη φροντίδα ενός παιδιού που δεν συνδέεται βιολογικά μαζί του, μιας και η ίδια δεν επιθυμεί να αποκτήσει παιδιά.

Η Μισέλ, που φαίνεται προσκλητική και ανοιχτή από την πρώτη συνάντηση, είναι μια γυναίκα που βρέθηκε στη Λέσχη κατόπιν έντονης πίεσης από το σύζυγο της, ο οποίος ανησυχεί για τον τρόπο που έχει επιλέξει να διαχειρίζεται το ζήτημα της αϋπνίας της. Συγκεκριμένα, η Μισέλ νιώθει, σχεδόν καταναγκαστικά, την ανάγκη να επισκέπτεται την εκκλησία κάθε φορά που δεν μπορεί να κοιμηθεί, ανακουφίζοντας με αυτόν τον τρόπο μια κρυφή πληγή της.

Η Λένα είναι μια νεαρή κοπέλα που έχει αναλάβει τη φροντίδα του αδερφού της, και της μητέρας της, μετά την εγκατάλειψη από τον πατέρα τους, προσπαθώντας ταυτόχρονα να φροντίσει και το δικό της μέλλον.  

Ο Ερβέ, αγχώδης και ανησυχητικά διακριτικός, ξαγρυπνά με τον φόβο της αναποτελεσματικότητας του στη δουλειά και τον κίνδυνο της ανεργίας. Έχοντας χωρίσει με τη γυναίκα του και προσπαθώντας να διατηρεί μια υποτυπώδη σχέση με το γιο του, παλεύει με οικονομικά ζητήματα που του προκαλούν επιπρόσθετη ανησυχία.

Τέλος ο Ζακ, αν και ψυχίατρος, δε μπορεί να διαχειριστεί το τηλεφώνημα που δέχεται κάθε βράδυ τα μεσάνυχτα, ενώ δυσκολεύεται στη συνθήκη του γάμου του, που δε γνωρίζει σε ποιο σημείο βρίσκεται, καθώς η γυναίκα του λείπει για μεγάλα διαστήματα από το σπίτι τους.

Διαβάστε αυτό το βιβλίο εάν: αντιμετωπίζετε εσείς ή άνθρωποι του περιβάλλοντος σας προβλήματα με το ζήτημα του ύπνου ή αν θέλετε απλώς να δείτε πώς είναι η ζωή για τους ανθρώπους που καλούνται να διαχειριστούν μια τέτοια δυσκολία, που επηρεάζει ολόκληρη τη σφαίρα της ζωής. Η αϋπνία δεν είναι επιλογή και συχνά οι (απλοϊκές) παραινέσεις που την αφορούν δεν δουλεύουν, όταν αυτή η κατάσταση έχει με έναν τρόπο εδραιωθεί στη ζωή των ατόμων. Σε κάθε περίπτωση, η «Λέσχη της αϋπνίας», είναι ένα βιβλίο αφιερωμένο σε αυτό το, συχνά παραγνωρισμένο, ζήτημα, γραμμένο με μεγάλη εμβρίθεια και κατανόηση.   

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Gabrielle Levy γεννήθηκε στις Βρυξέλλες το 1978 και είναι αϋπνική. Ζει ανάμεσα στο Παρίσι και στην εξοχή. Η “Λέσχη της αϋπνίας” είναι το πρώτο της βιβλίο.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Συγγραφέας: Gabrielle Levy

Μετάφραση: Εύη Γεροκώστα

Εκδόσεις: Διόπτρα

Έτος έκδοσης: 2020

Αριθμός σελίδων: 232