Τον Φεβρουάριο του 2022 μια πλειάδα γυναικών συγγραφέων μας εξέπληξε – πολύ ευχάριστα- με μια διακήρυξη που ανακοίνωνε την δημιουργία ενός δικτύου κατά της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών με την ονομασία «Η φωνή της». Ο σκοπός της ίδρυσης αυτού του δικτύου, με τα ίδια τους τα λόγια, είναι « [..] να συνδράμουμε στην ανάδειξη και αναγνώριση του φαινομένου της γυναικοκτονίας ως σεξιστικού εγκλήματος και στην ευαισθητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην έμφυλη βία κάθε μορφής και σήμανσης.» (διαβάστε ολόκληρο το πολύ ενδιαφέρον κείμενο της διακήρυξης τους εδώ) .
Αυτές οι γυναίκες συγγραφείς – άλλες πολυγραφότατες και άλλες νεότερες πένες της ελληνικής λογοτεχνίας- μας δείχνουν τόσο συγκινητικά πως η διαδικασία της συγγραφής δεν είναι μια παθητική, μοναχική διαδικασία, αλλά είναι φορέας και δίαυλος της αλλαγής. Και φυσικά το ίδιο ισχύει και για την άλλη πλευρά της συγγραφικής διαδικασίας, που είναι η αναγνωστική διαδικασία!
Το δίκτυο «Η φωνή της», όλες δηλαδή οι γυναίκες συγγραφείς πίσω αυτό, είναι ένα λαμπρό παράδειγμα του πώς η λογοτεχνία δεν αποτυπώνει μόνο, αλλά έχει τη δύναμη να ηγείται. Να φωτίζει, να στηλιτεύει, να καυτηριάζει, να απαιτεί την αλλαγή. Αλλά και να ανακουφίζει όλες μας, που αδιαμφισβήτητα περιοριστήκαμε και πληγήκαμε από τις πατριαρχικές αντιλήψεις, που μας θέλησαν «θηλυκές» με έναν συγκεκριμένο τρόπο, έναν τρόπο περιοριστικό, βουβό, διακοσμητικό, μονάχα υποστηρικτικό- ποτέ πρωταγωνιστικό.
Αυτές οι ιστορίες από τα 53 γυναικεία χέρια είναι η δύναμη μας, η φωνή μας, τα όσα μας συνέβησαν και δεν μπορέσαμε ποτέ να τα κάνουμε να ακουστούν. Και τις ευχαριστούμε θερμά.
Ποιο θέμα διαπραγματεύεται το βιβλίο; Το βιβλίο αποτελείται από 53 διηγήματα μικρής έκτασης αλλά μεγάλης έντασης. Τα θέματα που καταπιάνονται καλύπτουν όλο το φάσμα της γυναικείας εμπειρίας, από την παιδική ηλικία μέχρι και το γήρας. Ερωτικές και έγγαμες σχέσεις, βία, μητρότητα, κοινωνική καταπίεση και εθιμοτυπία, γυναικοκτονία, διάκριση, ταυτότητα φύλου, ότι και αν σκεφτούμε αυτό το βιβλίο το περιλαμβάνει.
Επιπλέον, η καταγεγραμμένη εμπειρία δεν περιορίζεται στον ελλαδικό χώρο, αλλά φωτίζει και βιώματα γυναικών από άλλες χώρες και πολιτισμούς, θυμίζοντας μας πως ο αγώνας για έμφυλη ισότητα μαίνεται παντού, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης.
Λίγα λόγια για τους χαρακτήρες: 53 διαφορετικές γυναίκες – και θηλυκότητες- πρωταγωνιστούν σε αυτό το βιβλίο. ΄Άλλοτε εξαναγκάζονται σε υποταγή και ανυπαρξία και άλλοτε παλεύουν με νύχια και με δόντια να γλιτώσουν, τον εαυτό τους και τις άλλες. Όλες αντιμέτωπες με την πατριαρχία, άλλοτε νικήτριες, άλλοτε νικημένες. Όλες τους όμως παρούσες, όλες υπαρκτές, όλες σημαντικές.
Διαβάστε αυτό το βιβλίο εάν: θέλετε να δείτε ένα μωσαϊκό γυναικείων εμπειριών, γραμμένο με έναν τρόπο που συχνά πονάει αλλά και ενδυναμώνει. Επιπλέον, μέσα από αυτό τον συλλογικό τόμο μπορείτε να γνωρίσετε 53 γυναίκες συγγραφείς, και να δείτε δείγματα γραφής τους. Οι γυναίκες στη λογοτεχνία συχνά υποεκπροσωπούνται, και το έργο τους δεν προβάλλεται με τον ίδιο τρόπο που προβάλλεται το έργο των αρρένων συναδέλφων τους.
Η γνώμη της Λέσχης: Για αυτό το βιβλίο η Λέσχη μίλησε με θερμά λόγια σχετικά με τα, κατά βάση αρνητικά, συναισθήματα που γεννήθηκαν από την ανάγνωση του. Κάποια μέλη ανέφεραν πως δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν την ανάγνωση, ενώ άλλα πως χρειάστηκαν χρόνο. Όλα τα μέλη ωστόσο αναγνώρισαν την αξία του βιβλίου και την χρησιμότητα του ως προς την αφύπνιση που προσφέρει σχετικά με την έμφυλη βία. Το κυρίαρχο αίσθημα που περιέγραψαν τα μέλη ήταν “πλάκωμα”, καθώς μπόρεσαν να αναγνωρίσουν προσωπικές εμπειρίες τους ή εμπειρίες που έχουν συμβεί γύρω τους, δίπλα τους, παρουσία τους. Επιπλέον, αναρωτήθηκαν πόσες από αυτές τις ιστορίες έχουν βιωματική χροιά και αποτελούν ενδεχομένως μαρτυρίες και όχι μυθοπλασία.
Το βιβλίο αποτέλεσε εξαιρετική αφορμή για να αναδυθεί και η προσωπική σχέση με την πατριαρχία και τις επιδράσεις της. Η συζήτηση περιείχε πολλές προσωπικές μαρτυρίες σχετικά με το πώς η πατριαρχία και ο σεξισμός διαμόρφωσαν κομμάτια ζωής και προσωπικότητας για τις συμμετέχουσες της λέσχης, ενώ έγινε λόγος για το πώς η πατριαρχία καταλήγει να λειτουργεί ακρωτηριαστικά για όλα τα φύλα, ασκώντας καταπίεση σε ό,τι ξεφεύγει από την έμφυλη νόρμα.
Λίγα λόγια για τις συγγραφείς: Οι συγγραφείς του τόμου είναι μέλη του Δικτύου γυναικών συγγραφέων κατά της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών «Η φωνή της». Τα έσοδα από τα δικαιώματα του βιβλίου θα δοθούν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας.
Γράφουν οι: Ελένη Αράπη, Γεωργία Βεληβασάκη, Τζούλια Γκανάσου, Αγγελική Δαρλάση, Σίσσυ Δουτσίου, Βασιλική Δραγούνη, Σόνια Ζαχαράτου, Ελευθερία Θάνογλου, Τζένη Θεοφανοπούλου, Δέσποινα Καϊτατζή-Χουλιούμη, Ελένη Καρασαββίδου, Κατερίνα Καριζώνη, Λίλα Κονομάρα, Κώστια Κοντολέων, Δήμητρα Κουβάτα, Ελένη Λιντζαροπούλου, Εύα Μαθιουδάκη, Κωστούλα Μάκη, Κατερίνα Μαλακατέ, Αργυρώ Μαντόγλου, Σοφία Μαντουβάλου, Πέννυ Μηλιά, Αλεξάνδρα Μητσιάλη, Τέσυ Μπάιλα, Όλγα Μπακοπούλου, Ελένη Μπιρμπίλη, Ελένη Μπουκαούρη, Ιωάννα Μπουραζοπούλου, Σοφία Μπραϊμάκου, Χαρά Νικολακοπούλου, Μαριάννα Νικολάου, Κατερίνα Ι. Παπαδημητρίου, Χίλντα Παπαδημητρίου, Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη, Κατερίνα Ι. Παπαντωνίου, Ελευθερία Παραγιουδάκη, Χάρις Παρασκευοπούλου, Ισμήνη Παφίτη, Αλέκα Πλακονούρη, Ελένη Πριοβόλου, Νατάσα Ρεμούνδου, Φλώρα Σαρτζετάκη, Μαριαλένα Σεμιτέκολου, Ιφιγένεια Σιαφάκα, Μαρία Σκιαδαρέση, Πέλα Σουλτάτου, Ροζίτα Σπινάσα, Εύα Στάμου, Ελένη Στελλάτου, Ιφιγένεια Τέκου, Πασχαλία Τραυλού, Λίλια Τσούβα, Χρύσα Φάντη.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ
Συγγραφέας: Συλλογικό
Εκδόσεις: Καστανιώτη
Έτος έκδοσης: 2023
Αριθμός σελίδων: 384