Τα απομεινάρια μιας μέρας – Καζούο Ισιγκούρο

Ποιο θέμα διαπραγματεύεται το βιβλίο;  Λονδίνο 1956. Ο σερ Στίβενς είναι ένας μεσήλικος μπάτλερ, που το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εργάστηκε στην οικία του λόρδου Ντάρλιγκτον, ενός επιφανούς προσώπου της αγγλικής κοινωνίας. Στο σήμερα, η οικία του λόρδου Ντάρλιγκτον έχει περάσει στα χέρια του Αμερικάνου Φάραντει, ο οποίος προτείνει στον σερ Στίβενς ένα ολιγοήμερο ταξίδι αναψυχής πρωτού αναλάβει εκ νέου τα καθήκοντα του. Ο Στίβενς, αρχικά επιφυλακτικός στην προτροπή του, αποφασίζει τελικά να πραγματοποιήσει το ταξίδι. Το γεγονός που καθοδηγεί αποφασιστικά την επιλογή αυτή είναι ένα γράμμα που έλαβε από την δεσποινίδα Κέντον, επίσης εργαζόμενη ως οικονόμος στην οικία του λόρδου Ντάρλιγκτον κατά το παρελθόν. Ο Στίβενς σκέφτεται πως ίσως μπορεί να ξανασυνεργαστεί μαζί της σε αυτή τη καινούργια συνθήκη, καθώς από το γράμμα της του δημιουργήθηκε η αίσθηση πως βιώνει με δυσφορία τη ζωή της στο σήμερα. Αποφασίζει λοιπόν ο τόπος κατοικίας της να είναι ο τελικός προορισμός του ταξιδιού του, για να έχει την ευκαιρία να την επισκεφτεί μετά από είκοσι χρόνια.

Έτσι λοιπόν, βλέπουμε τον Στίβενς να ξεκινά το ταξίδι του στον χώρο αλλά και στο χρόνο. Όσο μετακινείται και εξερευνά τη δυτική Αγγλία αναπολεί τη ζωή του στην οικία Ντάρλιγκτον. Θυμάται με συγκίνηση και αίσθημα αφοσίωσης τον εργοδότη του και όλες τις φροντίδες που χρειάστηκε να παράσχει στη ζωή του, προκειμένου να υπηρετήσει με πίστη τις απαιτήσεις του επαγγέλματος του. Θυμάται να εξυπηρετεί κομβικές συναντήσεις που επηρέασαν τις πολιτικές εξελίξεις μετά τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο και όλα όσα κλήθηκε να φέρει εις πέρας.

 Κεντρική παρουσία στις αναμνήσεις του αποτελεί και η δεσποινίς Κέντον, με την οποία τον συνέδεε μια στενή σχέση εκτίμησης και εγγύτητας που κατονομάζεται ως «φιλία». Ωστόσο, οι περιγραφές της συσχέτισης τους, οι αντιθέσεις και οι καυγάδες τους, η εναλλαγή της εγγύτητας και της απόστασης ανάμεσα τους, προσιδιάζουν σε μια ανέκφραστη ερωτική επιθυμία, σε μια ερωτική σχέση που παρέμεινε σε εκκρεμότητα και έπειτα αποσιωπήθηκε εντελώς, όταν εκείνη εγκατάλειψε την οικία και τα καθήκοντα της. Το ταξίδι αυτό, εκτός από την αναψυχή, θα δώσει στον Στίβενς την ευκαιρία να επισκεφθεί το παρελθόν, τόσο σε πνευματικό όσο και ρεαλιστικό επίπεδο.

Λίγα λόγια για τον πρωταγωνιστή του βιβλίου: Ο Στίβενς είναι ένας άνθρωπος που ολόκληρη η ταυτότητα του υπαγορεύεται από τον ρόλο του ως μπάτλερ, και μάλιστα ενός τυπικού αγγλικού μπάτλερ που αποσκοπεί στο να ασκήσει το επάγγελμα του με τη μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια. Η αφήγηση του σκιαγραφεί έναν άνθρωπο εντελώς αφοσιωμένο στον εργοδότη και τα καθήκοντα του, εξαιρετικά τυπικό και ακέραιο που φροντίζει και νοιάζεται για κάθε λεπτομέρεια. Ένα από τα στοιχεία του είναι η διακριτικότητα , απαραίτητη για το επάγγελμα του, που διαπνέει όμως και ολόκληρη τη ζωή του. Οι αφηγήσεις του, οι τοποθετήσεις του και η εστίαση του χαρακτηρίζονται από τον ήσυχο τόνο του, από την προσπάθεια του να μείνει πιστός στα γεγονότα και μακριά από κάθε είδους ερμηνεία ή περαιτέρω επεξεργασία των όσων συνέβησαν. Αυτά του τα χαρακτηριστικά λειτουργούν διττά στη ζωή του: από τη μια τον γεμίζουν υπερηφάνεια και εξυπηρετούν την εικόνα του τέλειου μπάτλερ, από την άλλη όμως φωτίζουν τις ελλείψεις που διαπιστώνει κατά τον απολογισμό της ζωής του. Έτσι αυτά τα χαρακτηριστικά του επέτρεψαν να είναι παρών σε σημαντικές ιστορικές στιγμές με σημαντικά πρόσωπα του στέρησαν όμως τη δυνατότητα να είναι παρών στην προσωπική ύπαρξη και επιθυμία.

Διαβάστε αυτό το βιβλίο εάν: θέλετε μια ιστορία αναπόλησης, που ο απολογισμός της είναι γλυκόπικρος. Μια ιστορία για τις χαμένες ευκαιρίες της ζωής, για την επιλογή αλλά και το κόστος της αφοσίωσης, για τον έρωτα που προσπερνά όταν η ψυχή δυσκολεύεται όχι μόνο να τον δεχτεί αλλά ακόμα και να τον αναγνωρίσει. Το βιβλίο έχει αποσπάσει βραβείο Booker (1989) και ο συγγραφέας κέρδισε Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2017.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Καζούο Ισιγκούρο (8 Νοεμβρίου 1954- ) είναι Βρετανός μυθιστοριογράφος, σεναριογράφος και συγγραφέας μικρών ιστοριών. Γεννήθηκε στο Ναγκασάκι της Ιαπωνίας. Ο Ισιγκούρο είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς σύγχρονους συγγραφείς φαντασίας στον αγγλόφωνο κόσμο, έχοντας λάβει τέσσερις υποψηφιότητες για το Βραβείο Μπούκερ και έχοντας κερδίσει ένα βραβείο το 1989 για το μυθιστόρημά του «Τα Απομεινάρια μιας Μέρας». Το 2017 το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας απονεμήθηκε στον Ισιγκούρο … «ο οποίος στα μυθιστορήματά του, που χαρακτηρίζονται από μεγάλη συναισθηματική δύναμη, έχει αποκαλύψει την άβυσσο πίσω από το αίσθημα αυταπάτης των ανθρώπων απέναντι στην σύνδεσή τους με τον κόσμο» (Με πληροφορίες από την Wikipedia).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Συγγραφέας: Καζόυο Ισιγκούρο

Μετάφραση: Γιούρι Κοβαλένκο

Εκδόσεις: Καστανιώτη

Έτος έκδοσης: 1993

Αριθμός σελίδων: 266