Συζητήσεις με φίλους – Σάλλυ Ρούνεϋ

Η Σάλλυ Ρούνεϋ είναι μια συγγραφέας που αγαπώ και θαυμάζω απεριόριστα. Η γραφή της είναι χαρακτηριστική, φρέσκια και τολμηρή, ενώ τα θέματα που διαπραγματεύεται στα βιβλία της είναι σύγχρονα και αποτυπώνουν τους προβληματισμούς των ανθρώπων που γεννήθηκαν από τη δεκαετία του ’90 και μετά. Το «Συζητήσεις με φίλους» είναι ένα από τα αυτά τα βιβλία, που θέτει τον προβληματισμό σχετικά με τις ερωτικές σχέσεις, τα ερωτικά τρίγωνα, τη μονογαμία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό αλλά και τη ψυχική υγεία. Το βιβλίο έχει μεταφερθεί και στην μικρή οθόνη, ως σειρά, με μεγάλη επιτυχία.

Ποιο θέμα διαπραγματεύεται το βιβλίο; Η Φράνσις είναι φοιτήτρια στο Δουβλίνο, εργάζεται περιστασιακά σε έναν εκδοτικό οίκο και γράφει ποίηση, ελπίζοντας μια μέρα να γίνει συγγραφέας. Είναι στενή φίλη με την Μπόμπι, με την οποία συμπορεύονται από το Γυμνάσιο. Για ένα χρονικό διάστημα οι δυο τους διατηρούσαν ερωτική σχέση, στο σήμερα όμως έχουν χωρίσει και παραμένουν φίλες. Η Μπόμπι είναι λεσβία ενώ η Φράνσις παραμένει μπερδεμένη ως προς τον σεξουαλικό της προσανατολισμό.

Σε μια βραδιά όπου οι δυο τους απαγγέλουν ποίηση, γνωρίζουν την Μελίσσα, μια δημοσιογράφο που ενδιαφέρεται να γράψει ένα άρθρο για εκείνες. Η γνωριμία τους στο μπαρ μεταφέρεται στο σπίτι της Μελίσσα, όπου εκεί τα δυο κορίτσια γνωρίζουν το σύζυγο της, Νικ. Ο Νικ είναι ηθοποιός και ταυτόχρονα πολύ όμορφος, πολύ συνεσταλμένος και κλειστός.

Η Μελίσσα και η Μπόμπι θα αναπτύξουν μια φιλική σχέση εγγύτητας, καθώς οι προσωπικότητες τους ταιριάζουν πολύ ως προς την εξωστρέφεια και τα ενδιαφέροντα. Η Φράνσις και ο Νικ θα έρθουν επίσης κοντά και η έλξη που θα αισθανθούν είναι αμοιβαία. Αυτή η συσχέτιση, τόσο σε δυαδικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο παρέας θα περιπλέξει τα πράγματα και θα κάνει τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα να αναρωτηθούν για πολλές αποφάσεις της ζωής τους.

Και οι τέσσερις θα κληθούν να επαναπροσδιορίσουν τα θέλω τους, τα χαρακτηριστικά του εαυτού τους που θα αναδυθούν από τις νέες συσχετίσεις, αλλά και τις πρότερες σχέσεις τους. Ιδιαίτερα ο Νικ και η Μελίσσα που βρίσκονται σε έγγαμη σχέση θα βρεθούν σε κομβικό σταυροδρόμι σχετικά με το μέλλον της σχέσης τους και της μορφής που αυτή θα έχει.

Λίγα λόγια για τους χαρακτήρες: Η Φράνσις σκιαγραφείται ως ένας άνθρωπος διστακτικός, μοναχικός και για αυτό βασισμένος στη Μπόμπι. Αυτά τα χαρακτηριστικά της συχνά την οδηγούν στο να ετεροπροσδιορίζεται από τις σχέσεις της με τους άλλους. Όμως αναπόφευκτα θα βρεθεί αντιμέτωπη με πολύπλοκες καταστάσεις τις οποίες θα κληθεί να διαχειριστεί μόνη της, παλεύοντας με τη δυσκολία της να ανοιχτεί συναισθηματικά και να αναζητήσει βοήθεια και φροντίδα.

Η Μπόμπι από την άλλη είναι εξωστρεφής και φαίνεται σίγουρη για τον εαυτό της, Είναι λαμπερή, διεκδικητική και περιπετειώδης με αποτέλεσμα συχνά να τραβά την προσοχή. Αυτές οι ποιότητες της, σε συνδυασμό με τις ποιότητες της Φράνσις, κάνουν τη σχέση τους άνιση και συνάμα βολική.

Η Μελίσσα, μια γυναίκα δοτική και εξωστρεφής, διατηρεί με αυτοπεποίθηση την επαγγελματική της επιτυχία. Στον αντίποδα, φαίνεται βαριεστημένη μέσα στο γάμο της, ο οποίος φαίνεται να διατηρεί μια, μάλλον βαλτωμένη, ηρεμία.

Τέλος ο Νικ περιγράφεται ως ένας άνδρας κλειστός και απόμακρος. Στην πραγματικότητα όμως είναι μπερδεμένος και αντιμέτωπος με ζητήματα ψυχικής υγείας. Εκείνος είναι που πρώτος θα προσεγγίσει τη Φράνσις, παρά την αμοιβαία τους έλξη, ανοίγοντας με αυτό τον τρόπο την πόρτα στο γαϊτανάκι των σχέσεων που θα επακολουθήσει.

Διαβάστε αυτό το βιβλίο εάν: θέλετε ένα σύγχρονο ανάγνωσμα σχετικά με τις σχέσεις του σήμερα και τα αδιέξοδα στα οποία μπορεί να φτάσουν. Σε πρώτο πλάνο το βιβλίο τοποθετεί τις συσχετίσεις, ερωτικές, φιλικές αλλά και οικογενειακές, και πώς αυτές πλάθουν και αναπλάθουν τα άτομα που είναι συμμέτοχα σε αυτές. Η μοναξιά, η προσωπικότητα – ή η έλλειψη της-, η ψυχική υγεία επίσης

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Σάλλυ Ρούνεϋ γεννήθηκε το 1991 στο Κάσλμπαρ της Ιρλανδίας και σπούδασε στο Trinity College του Δουβλίνου. Λογοτεχνικά κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Granta, Dublin Review, The White Review, The Stinging Fly και στην ανθολογία Winter Pages. Το “Συζητήσεις με φίλους” (2017) είναι το πρώτο της μυθιστόρημα. Τιμήθηκε με το βραβείο Νέου Συγγραφέα της Χρονιάς από την εφημερίδα Sunday Times, ενώ επιλέχθηκε ως Βιβλίο της Χρονιάς από τις εφημερίδες Sunday Times, Observer και Telegraph. Το 2018 εκδόθηκε το δεύτερο μυθιστόρημά της “Normal People” το οποίο συμπεριλήφθηκε στη μακρά λίστα για το Μan Booker Prize, ενώ κέρδισε το βραβείο καλύτερου μυθιστορήματος στα Irish Book Awards, καθώς και το Costa Book Award. (Με πληροφορίες από το βιογραφικό της συγγραφέως όπως αναφέρονται στο βιβλίο)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Συγγραφέας: Σάλλυ Ρούνεϋ

Μετάφραση: Μαρία Φακίνου

Εκδόσεις: Πατάκη

Έτος έκδοσης: 2019

Αριθμός σελίδων: 382