Στη γη είμαστε πρόσκαιρα υπέροχοι – Όσιαν Βουόνγκ

Το βιβλίο του Όσιαν Βουόνγκ «Στη γη είμαστε πρόσκαιρα υπέροχοι» είναι ένα πολυδιάστατο ανάγνωσμα, που ακουμπά πυρηνικά και δύσκολα ζητήματα της ανθρώπινης φύσης: οικογένεια, έρωτας και ταυτότητα φύλου, καταγωγή, πόλεμος, συλλογική μνήμη, τραύμα και απώλεια. Είναι αυτοβιογραφικό, γραμμένο σε επιστολική μορφή και ο συγγραφέας το απευθύνει προς την μητέρα του Ρόουζ, η οποία δε γνωρίζει ανάγνωση και γραφή και έτσι ίσως να μη το διαβάσει ποτέ.

Ποιο θέμα διαπραγματεύεται το βιβλίο; Ο Βουόνγκ σε αυτό το βιβλίο περιγράφει την πορεία της οικογενειακής ζωής όπως την βίωσε ο ίδιος και όπως την άκουσε από διηγήσεις. Με καταγωγή από το Βιετνάμ, από το οποίο απελάθηκαν με την οικογένεια του σε ηλικία δυο ετών και μετά από μια οχτάμηνη παραμονή σε προσφυγικό καταυλισμό, μετανάστευσαν στην Αμερική. Ο ίδιος, η γιαγιά του Λαν και η μητέρα του Ρόουζ αποτελούν τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα αυτού του βιβλίου.

Οι διηγήσεις δεν ακολουθούν μια χρονικά προκαθορισμένη σειρά και έτσι από τη μια βλέπουμε το παρελθόν των δυο γυναικών και των εμπειριών τους στο εμπόλεμο Βιετνάμ και από την άλλη τη δική του προσπάθεια να «χωρέσει» στην αμερικανική πραγματικότητα. Για εκείνες προτάσσεται το τραύμα του πολέμου, της φτώχειας, της μετανάστευσης και της ανάγκης για επιβίωση ενώ για τον Βουόνγκ ο ρατσισμός, η μετέωρη πολιτισμική και σεξουαλική ταυτότητα, η διάκριση και η μοναξιά. Οι ανησυχίες τους γίνονται ένα συνονθύλευμα, που το βλέπουμε μέσα από τις περιγραφές της καθημερινότητας τους, που διακατέχεται από αγωνία, φτώχεια και φόβο. Όμως αυτό δε σημαίνει πως η ζωή τους είναι χωρίς χαρά, σύνδεση ή αγάπη. Αυτή η αγάπη είναι αψιά, με αιχμηρές γωνίες, παραμένει όμως εγγεγραμμένη στο μέσα του συγγραφέα ως πηγή ευχαρίστησης και ασφάλειας.

Στο βιβλίο, πέραν της οικογενειακής ζωής, ο συγγραφέας εστιάζει και στην προσωπική του ζωή και συγκεκριμένα στον έρωτα που βίωσε για τον Τρέβορ. Έχοντας γνωριστεί σε καπνοχώραφο, όπου και οι δυο εργάζονταν, ανέπτυξαν μια στενή σχέση που μετεξελίχθηκε σε έρωτα. Αυτή ήταν και η πρώτη επαφή του Βουόνγκ με τη ομόφυλη σεξουαλικότητα του. Και αυτή η σχέση εμπεριείχε, μεταξύ των άλλων, τραύμα για εκείνον. Το κακοποιητικό οικογενειακό περιβάλλον του Τρέβορ, η χρήση ναρκωτικών ουσιών και η αμφιθυμία με την οποία αντιμετώπιζε την σεξουαλικότητα του, και αναπόφευκτα και τον Βουόνγκ, ήταν κάτι που τον χάραξε βαθιά.

Λίγα λόγια για τους χαρακτήρες:

Βουόνγκ ή Μικρός Σκύλος: Ο Βουόνγκ είναι ένας νέος άνθρωπος που μεγάλη ειλικρίνεια ψάχνει τα πατήματα της ζωής του, στο χθες και το σήμερα. Ο πρώτος στην οικογένεια του που έμαθε να διαβάζει σε ηλικία έντεκα ετών, κατάφερε να ξεχωρίσει στο συγγραφικό στερέωμα. Σε όλα τα γεγονότα της ζωής του και τα συναισθήματα που αυτά γέννησαν αφέθηκε με ειλικρίνεια και έπειτα έγραψε για αυτά, χωρίς να τα επικρίνει, χωρίς να προσποιείται και να τα εξωραΐζει.

Λαν: Η Λαν είναι πρόσωπο σταθμός στη ζωή του Βουόνγκ, η απαρχή της ύπαρξης των πρωταγωνιστικών προσώπων του βιβλίου. Η ιστορία ξεκινά από τον δικό της γάμο με έναν Αμερικάνο στρατιώτη κατά την διάρκεια του πολέμου, ο οποίος, μετά από ένα ταξίδι στο Μίσιγκαν δεν μπόρεσε να επιστρέψει εκ νέου στο Βιετνάμ, λόγω της ταραγμένης πολιτικής κατάστασης. Έτσι τελείωσε και η σχέση τους. Απέκτησε τρία παιδιά κατά την διάρκεια του γάμου, τα οποία χρειάστηκε να αφήσει για ένα χρονικό διάστημα σε διαφορετικά ορφανοτροφεία, προκειμένου να διασφαλίσει την επιβίωση τους, και έπειτα κατάφερε να επανενώσει την οικογένεια. Στη συνέχεια, απελάθηκε μαζί με την κόρη της και τον Βουόνγκ, καλούμενη εκ νέου να ανταποκριθεί στη νέα μετέωρη συνθήκη της ζωής τους.

Ρόουζ: Η Ρόουζ απέκτησε τον Βουόνγκ στα δεκαοχτώ της, και γύρω στα είκοσι της χρόνια κλήθηκε να τον μεγαλώσει μόνη της, καθώς λίγο μετά την απέλαση τους ο πατέρας του τους εγκατάλειψε. Ήδη πριν από την εγκατάλειψη, υπήρξε βίαιος και αδιάφορος απέναντι της, οπότε η φυγή του αντιμετωπίστηκε με συγκατάβαση. Στην Αμερική εργάστηκε ως τεχνίτρια νυχιών και ο Βουόνγκ περιγράφει το μόχθο της με μεγάλη ευαισθησία. Η μητρότητα της, όπως τη βίωσε ο συγγραφέας, ήταν συνάμα εξαιρετικά περιοριστική, φορές και βίαια, αλλά και γεμάτη έγνοια, ενδιαφέρον και προσπάθεια για εκείνον.  

Διαβάστε αυτό το βιβλίο εάν: θέλετε να γίνετε μάρτυρας μιας γνήσια προσπάθειας αναψηλάφησης μιας ζωής που εμπεριείχε τραύμα το οποίο μετατράπηκε σε τέχνη, σε γενναιότητα, σε πρόοδο και ελπίδα.Ο συγγραφέας γράφει πρωτίστως για τον εαυτό του, προσπαθεί να βγάλει νόημα, να θυμηθεί, να (συγ)χωρέσει, να ταιριάξει αλλά και να αυτονομηθεί. Παραδέχεται ανάγκες και προσδοκίες που δεν καλύφθηκαν ποτέ, ποταπές στιγμές του, όλους τους κλυδωνισμούς της ύπαρξης του. Και έπειτα έρχεται με γνήσια καλοσύνη, που έχουν μόνο όσοι κοίταξαν πολύ βαθιά στο σκοτάδι μέσα τους, και αναδομεί αυτές τις αναμνήσεις, βρίσκοντας μέσα τους θραύσματα αγάπης, λαχτάρας, αίσθησης του ανήκειν. Το βιβλίο έχει έντονο λυρικό ύφος και αυτό γιατί αντικατοπτρίζει τη στάση και οπτική του συγγραφέα απέναντι στη ζωή (του).

Προσωπικά στέκομαι πάντοτε με μεγάλο θαυμασμό και ευλάβεια απέναντι σε βιβλία που είναι αυτοβιογραφικά. Αυτό που έντονα με συγκινεί είναι η δύναμη των συγγραφέων τους να κάνουν ένα τόσο μεγάλο (και δημόσιο) άνοιγμα στον πόνο και την εμπειρία τους, γεγονός που χρειάζεται πολύ μεγάλη γενναιότητα.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Ocean Vuong είναι μια σπάνια περίπτωση συγγραφέα. Το 2017 του απονέμεται το κορυφαίο βραβείο T.S. Eliot για την ποιητική του συλλογή Νυχτερινός ουρανός με τραύματα εξόδου. Το 2018, πριν κυκλοφορήσει το μυθιστόρημά του Στη γη είμαστε πρόσκαιρα υπέροχοι, πάνω από 15 εφημερίδες και site το είχαν συμπεριλάβει στα πλέον αναμενόμενα βιβλία της χρονιάς. Μόλις κυκλοφόρησε έγινε best seller και μπήκε στη λίστα των New York Times. Αναδείχτηκε το καλύτερο βιβλίο του 2019 για: ΤΙΜΕ, New Yorker, Washington Post, The Guardian, New York Public Library, The Wall Street Journal Magazine, Vanity Fair, Esquire, GQ, Entertainment Weekly, The San Francisco Chronicle κ.ά (Με πληροφορίες από τη σελίδα biblionet.gr)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Συγγραφέας: Όσιαν Βουόνγκ

Μετάφραση: Έφη Φρυδά

Εκδόσεις: Gutenberg

Έτος έκδοσης: 2021

Αριθμός σελίδων: 328