Σου λέω αντίο! Σου λέω γεια! – Cori Doerrfeld

Το «Σου λέω αντίο! Σου λέω γειά!» είναι ένα πολύ γλυκό βιβλίο, το οποίο διαπραγματεύεται το ζήτημα των αποχωρισμών, των μεταβάσεων και των νέων ευκαιριών που αναπόφευκτα φέρνει μαζί της η αλλαγή ή η απώλεια. Μπορεί να μην αναφέρεται επακριβώς στο σχολικό πλαίσιο, όμως μπορεί να λειτουργήσει ως εξαιρετικό εργαλείο για τη συζήτηση ενός κομβικού σημείου της σχολικής ζωής: τον αποχωρισμό που ίσως συμβαίνει για πρώτη φορά ανάμεσα στο παιδί και στον γονέα. Επιπλέον, το γεγονός ότι δεν είναι εστιασμένο και δεν απεικονίζει αμιγώς την ενδεχόμενη πηγή του προβληματισμού, μπορεί να προσδώσει μεγαλύτερη ελευθερία στην έκφραση συναισθημάτων.

Ποιο θέμα διαπραγματεύεται το βιβλίο; Πρωταγωνίστρια του βιβλίου είναι ένα μικρό κορίτσι, του οποίου το όνομα δεν αναφέρεται, μιας και το βιβλίο είναι γραμμένο σε α’ πρόσωπο. Το κορίτσι αυτό έρχεται αντιμέτωπο με πολλά μικρά αντίο και γεια, όπως για παράδειγμα το “αντίο” στο παιχνίδι και το” γεια” στην ξεκούραση. Προοδευτικά όμως, τα αντίο γίνονται μεγαλύτερα και τα γεια περισσότερο συμβολικά, όπως ο αποχαιρετισμός σε ένα κατοικίδιο και το καλωσόρισμα μιας γεμάτης από αναμνήσεις καρδιάς.

Τέτοιου είδους βιβλία, που ενέχουν πραγματικότητες για τις οποίες δυσκολευόμαστε να μιλήσουμε στα παιδιά, λειτουργούν σχεδόν πάντοτε ευεργετικά για αυτά, ακόμα και αν τα στεναχωρούν σε πρώτη ανάγνωση. Και φυσικά βοηθάνε και εμάς ως γονείς/φροντιστές-ριες να ανοίξουμε τον διάλογο με έναν τρόπο κατανοητό και προσιτό στο αναπτυξιακό τους επίπεδο!

Διαβάστε αυτό το βιβλίο με το παιδί σας εάν: θέλετε να εστιάσετε στο κομμάτι του αποχωρισμού. Το βιβλίο προσφέρεται για να φτιάξετε μαζί με το παιδί σας τα δικά σας στιχάκια της μορφής «και όταν λέω αντίο στο/στη… λέω γεια στο/στη», όπως για παράδειγμα «και όταν λέω αντίο στη μαμά και στον μπαμπά, λέω γεια στην/στον δασκάλα/ο και στις/στους φίλες/ους μου». Παρατηρώντας την όποια συναισθηματική δυσκολία σας εκφράσουν, μπορείτε να προσαρμόσετε ανάλογα και τα στιχάκια.

Απόσπασμα:

«Και όταν λέω αντίο σε μια άδεια γυάλα…

… λέω γεια σε μια γεμάτη καρδιά.

[…]

Ξαφνικά όμως μπορεί να έρθει ένα αντίο

Που  είναι δύσκολο.

Κι αυτό δεν θέλω να το πω…

… όπως ένα αντίο σε μια σφιχτή αγκαλιά.»

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: H Cori Doerrfeld σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του κολεγίου St. Olaf και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στο κολέγιο Minneapolis. Δραστηριοποιείται στον χώρο του παιδικού βιβλίου περισσότερο από μια δεκαετία, εικονογραφώντας παιδικά βιβλία, ανάμεσα στα οποία και η επιτυχημένη σειρά της Μπρουκ Σιλντς. Πρόσφατα έχει γράψει και εικονογραφήσει τρία δικά της βιβλία. Ζει στη Μινεάπολη με τον σύζυγό της και τα δύο παιδιά τους. Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα βιβλία Το Κουνελάκι Άκουγε και Σου λέω αντίο! Σου λέω γεια!. (Με πληροφορίες από τη σελίδα των εκδόσεων Διόπτρα)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Συγγραφέας: Cori Doerrfeld

Εικονογράφος: Cori Doerrfeld

Μετάφραση: Γαλάτη Λύντη

Εκδόσεις: Διόπτρα

Έτος έκδοσης: 2020

Αριθμός σελίδων: 40