Ροζάννα – Σοφία Πολίτου Βερβέρη

Όσοι γονείς ετοιμάζονται να στείλουν για πρώτη φορά το παιδί τους στο σχολείο βιώνουν κάποια ανησυχία, και όχι άδικα. Πρόκειται πράγματι για ένα κομβικό σημείο στην οικογενειακή ζωή, το πρώτο δειλό «πέταγμα» προς την αυτονομία του παιδιού.

Σκέψεις που αφορούν τον αποχωρισμό, την ασφάλεια, την προσαρμογή, τη διασκέδαση βρίσκονται στο προσκήνιο, τόσο για το ίδιο το παιδί όσο και για τους γονείς. Ένα βιβλίο μπορεί να βοηθήσει και τους δυο να προσαρμοστούν ομαλότερα και με μεγαλύτερη ανοιχτότητα σε αυτή τη πρωτόγνωρη συνθήκη.

Η «Ροζάννα» λοιπόν είναι ένα τέτοιο βιβλίο! Γραμμένο με ρεαλισμό αλλά και ευαισθησία, καταδεικνύει την αντίσταση στον αποχωρισμό, και μάλιστα στο πλαίσιο μιας οικογένειας που δεν ανήκει στη συνηθισμένη ετεροκανονικότητα.

Ποιο θέμα διαπραγματεύεται το βιβλίο; Η Ροζάννα ζει σε ένα σπίτι που αγαπά πολύ, με τις μαμάδες της και τον σκύλο τους Μεσιέ, και αισθάνεται πλήρης στην καθημερινότητα της. Όμως έχει έρθει η ώρα πια να πάει στο σχολείο και οι μαμάδες της είναι ενθουσιασμένες για την καινούργια της αρχή.

Η Ροζάννα από την άλλη…όχι και τόσο! Μετά τις πρώτες αναγνωριστικές μέρες στο σχολείο, προσπαθεί να καθυστερήσει όσο γίνεται την αναχώρηση της, επικαλούμενη διάφορες… παραλείψεις της! Όμως οι μαμάδες της θα βρουν τον τρόπο να μεταμορφώσουν τον συμβατικό παιδικό σταθμό σε κάτι πιο φαντασμαγορικό, που θα τραβήξει την προσοχή της Ροζάννας και θα κερδίσει το ενδιαφέρον της!

Διαβάστε αυτό το βιβλίο με το παιδί σας εάν: θέλετε ένα βιβλίο που αναδεικνύει και επιτρέπει να εκφραστούν τα ενδεχόμενα συναισθήματα δυσφορίας και φόβου του παιδιού για τη νέα αρχή που λέγεται σχολείο. Επιπλέον, το γεγονός πως οι μαμάδες μέσα από τη συζήτηση διευκολύνουν τη Ροζάννα σε μια νέα οπτική που θα βοηθήσει την προσαρμογή της, δίνει ένα καλό έναυσμα για μια πιο δημιουργική προσέγγιση.

Τέλος, το γεγονός πως στο βιβλίο απεικονίζεται με τόση φυσικότητα μια μη ετεροκανονική οικογένεια είναι εξαιρετική αφορμή για συζήτηση σχετικά με την οικογένεια του σήμερα και τις μορφές που αυτή μπορεί να έχει, συζήτηση η οποία είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη και γόνιμη για την άρση των κοινωνικών προκαταλήψεων και της περιθωριοποίησης που μαστίζουν ακόμη την κοινωνία μας.

Απόσπασμα:

Και δεν είναι λίγα τα πρωινά που η Ροζάννα

όλο και κάτι θυμάται την τελευταία στιγμή,

ακριβώς… την τελευταία στιγμή,

τότε που το σχολικό πλησιάζει στο σπίτι τους.

«Δεν έπλυνα τα δόντια μου!»

«Φοράω διαφορετικές κάλτσες!»

«Ξέχασα να ταΐσω τον Μεσιέ!»

*Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Ζαχαρία Ζούπα, τον εκδότη των εκδόσεων Σιέλ, για το αντίτυπο που μου χάρισε αλλά, πρώτα και πάντα, για τη γνωριμία και τη συζήτηση που είχαμε στον πάγκο των εκδόσεων στην φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Νόμιζα πως δεν έχω καλύτερο από το να μου προσφέρουν βιβλία ως δώρο, αλλά τελικά έχω! Να συνομιλώ με ανθρώπους που ξέρουν και αγαπούν το καλό βιβλίο, που έχουν πάθος και μεράκι για αυτό και μπορούν να βρίσκουν τον εαυτό τους μέσα του. Ζαχαρία σε ευχαριστώ από καρδιάς!

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Σοφία Πολίτου-Βερβέρη γεννήθηκε στην Αθήνα, μεγάλωσε στον Πειραιά, ζει στη Ραφήνα. Σπούδασε μουσική και άλλα. Εργάζεται στον χώρο του βιβλίου. Είναι παντρεμένη κι έχει δύο παιδιά. Κειμενογραφεί και με το ψευδώνυμο S. Equinoux.(Με πληροφορίες από τη biblionet.gr)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Συγγραφέας: Σοφία Πολίτου Βερβέρη

Εικονογράφος: Ζακλίν Πολενάκη

Εκδόσεις: Σιέλ

Έτος έκδοσης: 2023

Αριθμός σελίδων: 32