Να μάθω να μιλώ με τα φυτά – Μάρτα Οριόλς

Το βιβλίο της Μάρτα Όριολς «Να μάθω να μιλώ με τα φυτά» ήταν ένα βιβλίο που μου κέντρισε πάρα πολύ το ενδιαφέρον, όχι μονάχα γιατί πραγματεύεται το ζήτημα του πένθους, που πάντα βρίσκω ελκυστικό, αλλά και γιατί το πένθος αυτό είναι ιδιόμορφο. Πρόκειται για ένα βαθύ βιβλίο, που με τον κινηματογραφικό τρόπο που είναι γραμμένο, ρέει χωρίς να καταβυθίζει τον αναγνώστη στον πόνο και την απόγνωση.

Ποιο θέμα διαπραγματεύεται το βιβλίο; Η Πάουλα Σιντ είναι μια γυναίκα σαράντα δυο ετών και εργάζεται ως νεογνολόγος σε κάποιο νοσοκομείο της Βαρκελώνης. Εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται σε σχέση με τον Μάουρο, που εργάζεται σε εκδοτικό οίκο, και μοιράζονται το σπίτι και τη ζωή τους. Ωστόσο, πρώτος ο Μάουρο θα διαπιστώσει τη βαλτωμένη σχέση τους, και θα βάλει οριστικό τέλος σε αυτή κατά τη διάρκεια ενός γεύματος σε εστιατόριο.

Λίγο αργότερα, η Πάουλα θα πληροφορηθεί το θάνατο του, ο οποίος ήταν ακαριαίος και προήλθε από αυτοκινητιστικό ατύχημα. Η ζωή της θα ανατραπεί εκ νέου, καθώς βιώνει την απώλεια του δυο φορές. Αρχικά με τον χωρισμό τους και έπειτα με το θάνατο του.

Οι πρώτες μέρες μετά την απώλεια είναι δύσκολες και κυλούν σε σοκ. Σε αυτή τη δύσκολη συναισθηματική συνθήκη η Πάουλα θα έρθει αντιμέτωπη και με μια ακόμη σοκαριστική ανακάλυψη. Ο Μάουρο είχε συνάψει πολύμηνη ερωτική σχέση με κάποια άλλη γυναίκα, γεγονός που τους οδήγησε και στον χωρισμό.

Το βιβλίο, το οποίο είναι γραμμένο σε πρωτοπρόσωπη αφήγηση της Πάουλα, την ακολουθεί στο αύριο αυτής της απώλειας. Στην αφήγηση βλέπουμε όχι μόνο τις προσπάθειες της να διαχειριστεί τον θρήνο και τις νέες ανακαλύψεις αλλά και το δίχτυ της ζωής της, όπως αυτό έχει υφανθεί για χρόνια.

Το νοσοκομείο και ο βαρυσήμαντος, λόγω ειδικότητας, ρόλος της μέσα του πρωτοστατεί, και στο βιβλίο εμφανίζονται πολλά πρόσωπα που σχετίζονται με αυτό και επηρεάζουν καταλυτικά την Πάουλα. Αλλά και στο κοινωνικό κομμάτι, ο πατέρας και οι φίλοι της είναι αναπόσπαστο μέρος της προσπάθειας για ανάκαμψη από το βαθύ πηγάδι του πένθους.

Λίγα λόγια για τους χαρακτήρες: Το βιβλίο περιστρέφεται κυρίως γύρω από τις σκέψεις και τα συναισθήματα της Πάουλα μετά την απώλεια του Μάουρο. Μέσα από τις διηγήσεις της διαφαίνονται σπαράγματα και παλιοί θυμοί αυτής της σχέσης, που από καιρό έμοιαζαν ξεχασμένα. Η αμφιθυμία είναι κυρίαρχη, τόσο για το παρελθόν όσο και για το επικείμενο μέλλον. Η ντροπή είναι επίσης παρούσα, καθώς δυσκολεύεται να παραδεχτεί τη συγκυρία του χωρισμού λίγο πριν το οριστικό τέλος του συντρόφου της, ιδιαίτερα στο κοινωνικό κομμάτι.

Η συνθήκη του πένθους της Πάουλα είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική συνθήκη, καθώς τόσο ο προηγηθείς χωρισμός λίγες ώρες νωρίτερα όσο και η διαπίστωση της απιστίας την αφήνουν με ερωτηματικά που οριστικά θα μείνουν αναπάντητα. Η Πάουλα καλείται να ζήσει με αυτό.

Οι σκέψεις και οι προβληματισμοί σχετικά με τη ζωή και το θάνατο δεν την αφήνουν ανεπηρέαστη και στην εργασιακή της ζωή, καθώς ως νεογνολόγος βρίσκεται πολύ κοντά στον θάνατο και στις επείγουσες συγκυρίες, οι οποίες είναι απειλητικές για τη ζωή των νεογέννητων βρεφών.

Διαβάστε αυτό το βιβλίο εάν: θέλετε να διαβάσετε ένα πρωτότυπο βιβλίο που αφορά τη συντροφική απώλεια. Το θέμα του βιβλίου είναι δύσκολο και περίπλοκο, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς την απιστία και τον χωρισμό που προηγήθηκαν του θανάτου του πρωταγωνιστή. Το πένθος υπό αυτή την οπτική φωτίζεται αμφίπλευρα, καθώς η συγγραφέας επιτρέπει τη ροή και την καταγραφή όλων των συναισθημάτων, ακόμα και όταν αυτά είναι αντιδιαμετρικά αντίθετα μεταξύ τους. Ωστόσο, το βιβλίο φτάνει και στην «επόμενη μέρα», τη μέρα δηλαδή που ο θρήνος βρίσκει τη λειτουργική του θέση στη ζωή της Πάουλα, κάνοντας ειρήνη με τη ζωή που βρίσκεται μπροστά της. Και αυτή είναι πάντα μια ελπιδοφόρα λειτουργία των βιβλίων που μιλούν για τόσο δύσκολα ζητήματα!

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Μάρτα Οριόλς Μπαλαγκέρ γεννήθηκε το 1975 στο Σαμπαντέλ της Καταλονίας. Ζει και εργάζεται στη Βαρκελόνη. Έχει δύο γιους. Είναι ιστορικός τέχνης και ασχολείται συστηματικά με το κινηματογραφικό σενάριο. Παρακολούθησε σχετικά σεμινάρια στη Σχολή Bande à Part, καθώς και σεμινάρια δημιουργικής γραφής στην Escola d’Escriptura de l’Ateneu. Συνεργάζεται με διάφορα περιοδικά και εφημερίδες, ενώ διαχειρίζεται και το ιστολόγιο No puc dormir (Δεν μπορώ να κοιμηθώ). Η ίδια, εξαιρετική γνώστρια της αγγλόφωνης λογοτεχνίας, έχει επιμεληθεί την ισπανική έκδοση μιας ανθολογίας ιστοριών της Έντνα Ο’Μπράιαν. Εμφανίστηκε στον χώρο των γραμμάτων με τη συλλογή διηγημάτων Anatomia de les distàncies curtes (2016) που απέσπασε θερμότατες κριτικές. Το 2018 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα Να μάθω να μιλώ με τα φυτά (Aprendre a parlar amb les plantes), το οποίο σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία, απέσπασε σημαντικά βραβεία και μεταφράζεται σε πολλές γλώσσες. Το πιο πρόσφατο έργο της είναι το μυθιστόρημα Dolça introducc ió al caos (2020).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Συγγραφέας: Μάρτα Οριόλς

Μετάφραση: Κωνσταντίνος Παλαιολόγος

Εκδόσεις: Καστανιώτης

Έτος έκδοσης: 2021

Αριθμός σελίδων: 262