Μικρή φιλοσοφία του έρωτα – Αλαίν ντε Μποττόν

Το βιβλίο «Μικρή φιλοσοφία του έρωτα» το πρωτοδιάβασα περίπου πριν δέκα χρόνια. Ήταν μια αγορά τυχαία, στην οποία με προέτρεψε το όμορφο εξώφυλλο και ο εντυπωσιακός τίτλος του. Από την πρώτη ανάγνωση με μάγεψε και με παρέσυρε σε μια θεώρηση του έρωτα που δε μου είχε περάσει από το μυαλό. Τώρα, μια δεκαετία αργότερα, το έπιασα ξανά στα χέρια μου και το βρήκα πάλι ευφυές και οξυδερκές με έναν τρόπο που τότε δε το είχα αναγνωρίσει.

Ποιο θέμα διαπραγματεύεται το βιβλίο; Είναι αρχές Δεκεμβρίου και ο αφηγητής – που παραμένει ανώνυμος καθόλη την διάρκεια του βιβλίου- ετοιμάζεται να επιστρέψει από το Παρίσι στο Λονδίνο αεροπορικώς. Δίπλα του κάθεται η Χλόη, μια συνεπιβάτισσα με την οποία συνομιλεί σε όλη την πτήση αλλά και μετά το πέρας αυτής. Εκείνος είναι αρχιτέκτονας, εκείνη γραφίστρια. Εκείνος είναι γύρω στα τριάντα και εκείνη είκοσι τρία. Έπειτα, κανονίζουν να βγουν. Και μετά να ξαναβγούν. Και έτσι αρχίζει το ειδύλλιο τους, η δική τους ερωτική ιστορία, που την παρακολουθούμε από την πολύ αρχή της, μέχρι και το πολύ… τέλος της.

 Ο τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας διαπραγματεύεται τον έρωτα είναι εξαιρετικά πρωτότυπος και μοναδικός, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε ότι ο έρωτας έχει αποτελέσει αμέτρητες φορές το κεντρικό θέμα ενός βιβλίου. Η παράθεση φιλοσοφικών θεωριών, που φαντάζουν απρόσιτες και ακατανόητες στον κοινό νου, συνταιριάζονται (με) και περιγράφουν εξαιρετικά την καθημερινότητα ενός (καινούργιου) ζευγαριού. Κάπως έτσι, βλέπουμε τον πρωταγωνιστή να έλκεται από το χαμόγελο της αγαπημένης του και να διαπραγματεύεται την αντικειμενική του ομορφιά με βάση την καντιανή αλλά και την πλατωνική θεώρηση περί του τι συνιστά «ωραίο»!. Το γεγονός ότι ο αφηγητής διαπραγματεύεται φιλοσοφικά το βίωμα της σχέσης του με την Χλόη, δεν τον εμποδίζει στο ελάχιστο από το να τη ζήσει ολοκληρωτικά. Αμφότεροι παραστρατούν, κάνουν λάθη και τα επανορθώνουν, αναρωτιούνται και απαντούν, διαφωνούν και διαπραγματεύονται.

Μάλιστα, στις συνειδητοποιήσεις της απόκλισης μεταξύ της θεωρητικής προσέγγισης και του συναισθηματικού βιώματος (τι σκέφτεται ότι πρέπει να κάνει κόντρα στο τι κάνει τελικά) ο συγγραφέας στέκεται με χιούμορ, ωμή ειλικρίνεια και κωμική αυτομομφή.

Λίγα λόγια για τους πρωταγωνιστές: Ο αφηγητής της ιστορίας είναι ένας νέος άνθρωπος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στο βίωμα του έρωτα: ανάγκη για ερωτικό σχετίζεσθαι, παρορμητισμό, έντονα συναισθήματα και αντιφάσεις. Βιώνει έντονα τη σχέση του δεν παύει όμως να αναστοχάζεται πάνω σε αυτή. Η καθημερινότητα της σχέσης, που από καινούργια γίνεται οικεία, γεννά σκέψεις και προβληματισμούς αλλά και στον αντίποδα, οι σκέψεις του πρωταγωνιστή  επηρεάζουν την καθημερινότητα του ζευγαριού. Παρά το γεγονός ότι ο αφηγητής σκέφτεται πολύ και είναι γνώστης μιας εξαιρετικής γκάμας θεωρητικών γνώσεων, δεν παύει να πέφτει σε όλες τις παγίδες του έρωτα. Και αυτή είναι ευτυχώς η απόδειξη, πως στον έρωτα δε συμμετάσχει πρωτίστως το λογικό μας κομμάτι!

Από την άλλη, η Χλόη ως χαρακτήρας δεν παρουσιάζεται αντικειμενικά, παρά μόνο ως αντανάκλαση των όσων ο συγγραφέας αισθάνεται και σκέφτεται για εκείνη. Έτσι άλλοτε είναι έξυπνη, πανέμορφη και χαριτωμένη και άλλοτε αφελής, λιγότερο όμορφη και εκνευριστική!

Διαβάστε αυτό το βιβλίο εάν: θέλετε ένα έξυπνο, αστείο, πολύ ειλικρινές βιβλίο που παρακολουθεί στενά έναν έρωτα εν τη γενέσει και τη πτώσει του. Το βιβλίο είναι πλούσιο και σε φιλοσοφικές αναφορές, οι οποίες είναι ιδιαιτέρες εύληπτες με τον τρόπο που τις παρουσιάζει ο συγγραφέας, και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προσώπων και ιστορικών περιόδων. Αντιγράφω από μια ανάρτηση που είχα κάνει στο «Διαβάζοντας» για το συγκεκριμένο βιβλίο:

«Κυνισμός και ρομαντισμός, ορθολογισμός και παραλογισμός σε διαφορετικές δοσολογίες ανάλογα τη φάση του ειδυλλίου, αναδεικνύουν τη μάχη που συμβαίνει εντός μας όταν ερωτευόμαστε!»

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Αλέν ντε Μποτόν (Alain de Botton) (20 Δεκεμβρίου 1969) είναι Ελβετός συγγραφέας, φιλόσοφος και τηλεοπτικός παρουσιαστής, ο οποίος ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα βιβλία και οι τηλεοπτικές εκπομπές του πραγματεύονται σύγχρονα θέματα τονίζοντας τη σχέση της φιλοσοφίας με την καθημερινότητα. Σε ηλικία 23 ετών, εξέδωσε τη “Μικρή φιλοσοφία του έρωτα”, η οποία πούλησε δύο εκατομμύρια αντίτυπα. Άλλα ευπώλητα βιβλία του είναι “Πώς ο Προυστ μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου” , “Περί του κοινωνικού status” και “Η αρχιτεκτονική της ευτυχίας (όλα από τις Εκδόσεις Πατάκη). Τον Αύγουστο του 2008, ίδρυσε μαζί με άλλους ένα νέο εκπαιδευτικό κέντρο στο κεντρικό Λονδίνο το “Σχολείο της Ζωής”. Το Μάιο του 2009, ήταν ένας εκ των ιδρυτών ενός νέου αρχιτεκτονικού οργανισμού ονόματι Living Architecture. Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς, ο Αλέν ντε Μποτόν ανακηρύχθηκε επίτιμος εταίρος του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων ως αναγνώριση των υπηρεσιών του στην αρχιτεκτονική. Το 2011, ο Μποτόν εξελέγη Εταίρος της Βασιλικής Εταιρίας Λογοτεχνών (Με πληροφορίες από την Wikipedia).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Συγγραφέας: Αλαίν Ντε Μποττον

Μετάφραση: Γιάννης Ανδρέου

Εκδόσεις: Πατάκης

Έτος έκδοσης: 2014

Αριθμός σελίδων: 320

Comments are closed.