Μικρά πράγματα σαν και αυτά – Κλερ Κίγκαν

Το βιβλίο της Κλερ Κίγκαν «Μικρά πράγματα σαν και αυτά» είναι ένα γλυκό βιβλίο, μικρό σε μέγεθος που πραγματεύεται ένα από τα πιο κεντρικά ζητήματα στη ζωή του ανθρώπου, το ζήτημα της ευθύνης και της ανάληψης δράσης. Χωρικά τοποθετείται στην Ιρλανδία, σε τοπία κρύα, υγρά και ομιχλώδη, ενώ χρονικά στα Χριστούγεννα του 1985. Και αυτό το κάνει ένα ιδανικό ανάγνωσμα για μια ολιγόωρη αναγνωστική βουτιά, που πραγματικά αξίζει τον κόπο!

Ποιο θέμα διαπραγματεύεται το βιβλίο; Ο Μπιλ Φέρλονγκ ζει στο Νιου Ρος, στην Ιρλανδία, μαζί με τη γυναίκα και τις πέντε κόρες του. Εμπορεύεται ξύλα, κάρβουνα και άλλες καύσιμες ύλες, απαραίτητες για την περιοχή, και έτσι καταφέρνει να βιοπορίζεται αξιοπρεπώς, σε μια εποχή που η Ιρλανδία μαστίζεται από ακραία φτώχεια. Η επιχείρηση είναι δικό του πόνημα, που κατάφερε να φτιάξει από το μηδέν, μιας και ο ίδιος υπήρξε παιδί μιας ανύπαντρης μητέρας, που εργαζόταν ως βοηθητικό προσωπικό στο σπίτι μιας ευκατάστατης κυρίας. Ο Φέρλονγκ είχε έτσι την ευκαιρία να μεγαλώσει σε ένα σπίτι που του παρείχε ερεθίσματα, μα προπάντων ήταν ένα ασφαλές καταφύγιο από την σκληρή επίκριση του κόσμου σχετικά με την «αγνώστου πατρός» καταγωγή του.

Στο σήμερα, ο Φέρλογνκ τα έχει καταφέρει πολύ καλά. Όταν σταματά την πολύωρη εργασία του, επιστρέφει στο σπίτι του και χαίρεται την οικογένεια του. Θαυμάζει την οξυδέρκεια της γυναίκας του, αναγνωρίζεις τους κόπους της και θέλγεται από την ομορφιά και την συμπεριφορά της. Στις κόρες του βλέπει αξία, εξυπνάδα και επιθυμεί για αυτές ένα μέλλον φτιαγμένο από τις ίδιες. Για αυτό και χαίρεται που φοιτούν στο καθολικό σχολείο θηλέων, το μοναδικό αξιόλογο σχολείο της περιοχής.

Ωστόσο, αυτή η ασφάλεια του σπιτιού του, συχνά του αναμοχλεύει την αίσθηση του δικού του προσωπικού ερωτηματικού σχετικά με την οικογένεια του. Και αυτή ακριβώς η αίσθηση θα ανακινηθεί μέσα του όταν σε μια παράδοση στο καθολικό μοναστήρι που φιλοξενεί «παρεκκλίνοντα» κορίτσια, κορίτσια που η κοινωνία και η εκκλησία δεν μπόρεσε να συγχωρήσει για τα «αμαρτήματα» τους, θα συναντήσει ένα κλειδωμένο κορίτσι που μοιάζει εξαιρετικά ταλαιπωρημένο και άσχημα τιμωρημένο. Οι νεαρές τρόφιμες στο μοναστήρι θα του ζητήσουν βοήθεια και εκείνος θα βρεθεί σε δύσκολη θέση.

Από τη μια η καθολική εκκλησία, που ευαγγελίζεται την ελευθερία και την καλοσύνη ενώ συνάμα ασκεί μέσω του δόγματος της ασφυκτικό έλεγχο, και από την άλλη η κοινωνία που τον ωθεί στη σιωπή – ή αλλιώς αντιμέτωπο με την τιμωρία- τον φέρνουν απέναντι στο ερώτημα του τι πρέπει να πράξει. Αλλά και στο ερώτημα σχετικά με το τι θα συνέβαινε στη μητέρα του -και τον ίδιο- αν δεν είχαν βρει καταφύγιο σε εκείνο το σπίτι.

Λίγα λόγια για τους χαρακτήρες: Ο Φέρλονγκ είναι ένας άνθρωπος που αγαπά πολύ την οικογένεια του και έχει έγνοια για αυτή, ενώ παράλληλα τη βλέπει με θαυμασμό και περηφάνεια. Από τις περιγραφές διαφαίνεται ένας άνθρωπος αξιόπιστος, φερέγγυος και καλόψυχος, που οι άλλοι άνθρωποι τον αγαπούν πολύ.

Ωστόσο, ο ίδιος συχνά νιώθει αποσυνδεδεμένος από το ασφαλές παρόν και η μνήμη του οπισθοχωρεί στα ερωτηματικά της παιδικής του ηλικίας, ερωτηματικά για τα οποία ενδεχομένως να μην πάρει απάντηση, αφού η πλειοψηφία των προσώπων που την μοιράστηκε έχει φύγει από τη ζωή. Για αυτό και το ερώτημα του τι πρέπει να κάνει σχετικά με τα κορίτσια στο μοναστήρι θα του φανεί τόσο κομβικό και επίμονο.

Διαβάστε αυτό το βιβλίο εάν: θέλετε ένα συμπυκνωμένο ανάγνωσμα που αναφέρεται στην προσωπική ευθύνη και τη σχέση της με την κοινωνική αλλαγή. Οι κοινωνικοί προβληματισμοί που προβάλλονται σε αυτό το βιβλίο είναι πολλοί και σημαντικοί. Η συσχέτιση κράτους και εκκλησίας, ο κλοιός της αστυνόμευσης που το φανατικό θρησκευτικό αίσθημα μπορεί να προκαλέσει, το περιθώριο αντίρρησης που μπορεί κάποιος να φέρει μόνος είναι αυτοί που πρώτιστα αναδεικνύονται στο βιβλίο. Συγκλονιστικό είναι και το επίμετρο του βιβλίου, στο οποίο η συγγραφέας αναφέρεται στην πραγματική ιστορία των «πλυντηρίων της Μαγδαληνής».

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Claire Keegan (Κλερ Κίγκαν) γεννήθηκε στην Ιρλανδία το 1968. Διηγήματά της έχουν δημοσιευτεί στο New Yorker, στο Paris Review, και στο Granta και έχουν μεταφραστεί σε είκοσι γλώσσες. Το Antarctica (συλλογή διηγημάτων, 1999) κέρδισε το Rooney Prize for Irish Literature και ήταν ένα από τα βιβλία της χρονιάς σύμφωνα με τους Los Angeles Times. Το Walk the Blue Fields (συλλογή διηγημάτων, 2007) κέρδισε το Edge Hill Prize για την καλύτερη συλλογή διηγημάτων. Το Foster (νουβέλα, 2010) κέρδισε το Davy Byrnes Award. Το βιβλίο της Μικρά πράγματα σαν κι αυτά (2020) χαρακτηρίστηκε αριστούργημα από τους κριτικούς, ήταν υποψήφιο για το Βραβείο Booker και έγινε διεθνές μπεστ σέλερ. (Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα των εκδόσεων Μεταίχμιο)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Συγγραφέας: Κλερ Κίγκαν

Μετάφραση: Μαρτίνα Ασκητοπούλου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Έτος έκδοσης: 2022

Αριθμός σελίδων: 128