Μια μητέρα – Αλεχάντρο Παλόμας

Το «Μια μητέρα» του Αλεχάντρο Παλόμας είναι ένα βιβλίο που με συγκίνησε βαθιά. Το θέμα του, οι οικογενειακές δυναμικές και ο τρόπος που τα μέλη συναναστρέφονται το ένα το άλλο όσο η ζωή τους προχωρά, είναι ένα θέμα για το οποίο έχουν γραφτεί αμέτρητα βιβλία, ωστόσο αυτό ξεχώρισε μέσα μου. Γραμμένο με ευαισθησία, διαπραγματεύεται δύσκολα ζητήματα, βαθιές πληγές με τη ρίζα τους πίσω στο χρόνο. Ταυτόχρονα όμως διαθέτει χιούμορ, αφέλεια και απελευθερωτική αυτεπίγνωση.

 Ποιο θέμα διαπραγματεύεται το βιβλίο; Παραμονή Πρωτοχρονιάς, Βαρκελώνη. Για πρώτη φορά μετά το διαζύγιο των γονιών του, που μετρά τέσσερα χρόνια, ο Φερ θα καθίσει στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι  μαζί με την οικογένεια του, που αποτελείται από την μητέρα του, τις δυο αδερφές του και τον θείο του. Η μητέρα του Αμάλια είναι ενθουσιασμένη με αυτή τη συνθήκη, και ταυτόχρονα ιδιαιτέρως αγχωμένη, μιας και πάντα στις συνάξεις αυτού του τύπου ανακύπτουν ζητήματα που χρειάζονται διαχείριση.

Η Σύλβια, η μεγαλύτερη από τα τρία αδέρφια, είναι αυτή που προκαλεί στην Αμάλια και το μεγαλύτερο άγχος, καθώς πολλές φορές στέκεται εξεταστικά και με αυταρχικότητα απέναντι της, επικρίνοντας πολλές από τις… νέες τις επιλογές της μετά το διαζύγιο. Η άλλη κόρη της οικογένειας, η Έμμα, πρόκειται να παρευρεθεί στο τραπέζι με τη σύντροφο της, την Όλγα, μια γυναίκα που στην πραγματικότητα κανένας από την οικογένεια δε συμπαθεί ιδιαίτερα, καθώς της έχουν δώσει το προσωνύμιο «Επίτρεψε μου να σου πω».

Ο θείος Εντουάρντο είναι το πρόσωπο που θα συμπληρώσει με την παρουσία του το οικογενειακό τραπέζι, ο οποίος δε ζει κοντά τους, και αλλάζει χώρες, δουλειές και γυναίκες με εκπληκτική ταχύτητα, όπως ο ίδιος διατείνεται στις διηγήσεις του.

Αυτό το βιβλίο περιλαμβάνει και άλλα πρόσωπα που η παρουσία τους διαφαίνεται μέσα από τις διηγήσεις των άλλων, όμως παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο στην πλοκή του βιβλίου. Τέτοια πρόσωπα είναι ο πρώην σύζυγος και πατέρας των παιδιών, η γιαγιά Εστέρ που στάθηκε βράχος στην οικογένεια και η… ιδιαίτερη φίλη της Αμάλια, η Ίνγκριντ, η οποία ασχολείται με ενεργειακές θεραπείες.

Όσο η νύχτα προχωρά και η αλλαγή του έτους έρχεται πιο κοντά, αποκαλύπτονται νέες εξελίξεις στη ζωή των συνδαιτημόνων, αλλά και παλιά πονεμένα κομμάτια αναδύονται και πάλι στην επιφάνεια. Όλα ανεξαιρέτως τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα του βιβλίου κουβαλούν συναισθηματικές βαλίτσες, γνωστές αλλά και άγνωστες στα υπόλοιπα μέλη. Μέχρι το ξημέρωμα, όλοι θα έχουν αναφερθεί σε αυτές, κοιτώντας τες ξανά, αυτή τη φορά με τα μάτια των άλλων.

Λίγα λόγια για τους χαρακτήρες: Αυτό το πολυπρόσωπο μυθιστόρημα περιστρέφεται κυρίως γύρω από τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα και τη ζωή τους, στο χθες και στο σήμερα. Όλοι οι χαρακτήρες είναι εξαιρετικά καλά δομημένοι και έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Ο Φερ παραδέχεται πως έχει βαλτώσει συναισθηματικά μετά τον χωρισμό του από τον Αντρέ, που συνέβη το ίδιο διάστημα με τον χωρισμό των γονιών του. Στο πρωτοχρονιάτικο δείπνο είναι το πρόσωπο που φαίνεται πως διαθέτει ταλέντο στην ανίχνευση των ανησυχιών των άλλων, για αυτό άλλωστε λειτουργεί ως ο έμπιστος όλων. Όμως και ο Φερ έχει τις δικές του δυσκολίες να λύσει, κυρίως αυτές που αφορούν την οικογενειακή ιστορία, τη σχέση του με τον πατέρα του και την ερωτική του ζωή.

Η μητέρα, ή αλλιώς Αμάλια, είναι μια γυναίκα που διαγράφεται αδέξια, καλοπροαίρετη σε σημείο που αγγίζει την αφέλεια, και άβουλη, ή τουλάχιστον εκ πρώτης. Μετά το διαζύγιο της η ζωή της έχει πάρει τελείως διαφορετική τροπή και είναι γεμάτη περιπέτεια, κατά κύριο αθέλητα, μιας και συχνά μπλέκει σε καταστάσεις που χρειάζεται να διασωθεί από τα παιδιά της. Η καλή της πρόθεση και η αγνότητα με την οποία βλέπει τον κόσμο την έχουν βάλει σε πολλούς μπελάδες και την έχουν οδηγήσει στην εξαπάτηση. Ένα κομμάτι της χαίρεται αυτή τη νέα ελευθερία και ένα άλλο τη φοβάται, όπως φοβάται και τις αντιδράσεις των παιδιών της. Η προηγούμενη ζωή της είναι εγεγγραμένη πάνω της, καθώς η εξάρτηση από το σύζυγο της, έναν άνδρα απατεώνα, που δημιούργησε φασαρίες, χρέη, και ανισορροπία μέσα στην οικογένεια, δεν την αφήνει να προχωρήσει μπροστά. Στο σήμερα επιθυμεί και αναρωτιέται να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος, αναφορικά κυρίως με τα παιδιά της, και να βρει επιτέλους τον αληθινό της, ανεξάρτητο εαυτό. Οι στιγμές της συναισθηματικής της διαύγειας απέναντι στα παιδιά της, είναι απελευθερωτικές, τόσο για τα πρωταγωνιστικά πρόσωπα όσο και για τους/τις αναγνώστες/ριες.

Η Σύλβια, με το προσωνύμιο «βετέξ» εντός της οικογένειας, είναι μια γυναίκα προσανατολισμένη και αφοσιωμένη στη λογική. Οργανωτική, πολυπράγμων, με εξαιρετικά καλή καριέρα και γνωριμίες, είναι συνήθως το πρόσωπο που καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά στα μπλεξίματα της μητέρας της. Όμως αυτή η έμφαση στη λογική μασκαρεύει προβληματισμούς και πόνο, που η ίδια δεν είναι ακόμα διατεθειμένη να παραδεχτεί.

Η άλλη κόρη της οικογένειας, η Έμμα φαίνεται ήσυχη και αποσυρμένη, με θαυμασμό για την Όλγα, τη σύντροφο που ακολουθεί και μπορεί να σιγεί στο πλάι της. Αυτή η επιθυμία για απόσυρση και ησυχία έρχεται από ένα μεγάλο τραύμα στο παρελθόν, από μια πολύ προσωπική και συντριπτική απώλεια, η οποία εξακολουθεί να δουλεύει στο συναισθηματικό της παρασκήνιο.

Τέλος, ο θείος Εντουάρντο φαίνεται να είναι ο παραδοσιακός εξω καρδιά θείος. Αστείος, μεγαλομανής, με δόσεις υπερβολικής αυταρέσκειας και εξωπραγματικών διηγήσεων, που όμως κουβαλά τις δικές του ανασφάλειες.

Διαβάστε αυτό το βιβλίο εάν: θέλετε να δείτε μια συγκινητική προσέγγιση σε αυτό που ονομάζουμε «οικογένεια», που προχωρά όχι παρά τα λάθη της, αλλά μαζί με αυτά. Ένα βιβλίο που ενέχει τη θλίψη, χωρίς να γίνεται μελό, και ταυτόχρονα είναι αστείο και ελπιδοφόρο, χωρίς να καταφεύγει σε κλισέ και μαγικές λύσεις.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα: Ο Αλεχάντρο Παλόμας (Alejandro Palomas) γεννήθηκε το 1967 στη Βαρκελώνη. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και ολοκλήρωσε τις σπουδές του με ένα Master in Poetics στο New College του Σαν Φρανσίσκο. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος και μετέφρασε έργα σημαντικών συγγραφέων όπως η Κάθριν Μάνσφιλντ, ο Όσκαρ Ουάιλντ, η Γερτρούδη Στάιν, ο Τζακ Λόντον κ.ά. Το 2018 έλαβε το βραβείο Nadal για το βιβλίο του Un amor. Το μυθιστόρημα Ένας γιος έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία μεταξύ των οποίων και το Εθνικό Βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας της Ισπανίας (2016).Βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε δεκαπέντε γλώσσες.Από τις εκδόσεις opera, επίσης, κυκλοφορούν στα ελληνικά τα βιβλία του: Μια μητέρα , Ένα μυστικό και Ένας σκύλος. (Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα των εκδόσεων Opera).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Συγγραφέας: Αλεχάντρο Παλόμας

Μετάφραση: Αλεξάνδρα Γκολφινοπούλου

Εκδόσεις: Opera

Έτος έκδοσης: 2019

Αριθμός σελίδων: 317

Comments are closed.