Μέρες εγκατάλειψης – Έλενα Φερράντε

Οι συντροφικές σχέσεις είναι πεδίο που προσφέρεται για μεγάλη συζήτηση, καθώς το συναισθηματικό φάσμα που συναντά κανείς μέσα τους κυμαίνεται από την υπέρμετρη ευτυχία μέχρι την ύστατη απόγνωση, και όλα τα ενδιάμεσα αυτών. Το βιβλίο της Έλενας Φερράντε «Μέρες εγκατάλειψης» (Εκδόσεις Πατάκη, Μετάφραση Σταύρος Παπασταύρου) κινείται στο άκρο της απόγνωσης, καθώς πραγματεύεται την απροσδόκητη φυγή ενός συζύγου.

Η Φερράντε είναι μια συγγραφέας με πολύ δυναμική πένα, που καταφέρνει να φτιάχνει περίτεχνους συναισθηματικούς κόσμους, οι οποίο δεν κινούνται πάντα με γνώμονα τη φιλευσπλαχνία, την αξιοπρέπεια και την κατανόηση. Και πώς θα μπορούσαν άλλωστε όταν μιλάμε για… μέρες εγκατάλειψης;

Ποιο θέμα διαπραγματεύεται το βιβλίο; Η Όλγα και ο Μάριο είναι ένα συνηθισμένο ζευγάρι, παντρεμένο εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Είναι και οι δυο κοντά στα σαράντα, έχουν δυο παιδιά και ένα σκύλο. Η καθημερινότητα τους δε διαφέρει από αυτή που συναντάται συχνά στα παντρεμένα ζευγάρια με μικρά παιδιά: ο Μάριο εργάζεται πολλές ώρες και η Όλγα έχει την φροντίδα του σπιτιού και των παιδιών, μιας και εγκατέλειψε την εργασία της -και το όνειρο της να γίνει συγγραφέας- μετά τη γέννηση τους.

Μια μέρα όμως, ο Μάριο ανακοινώνει στην Όλγα πως αποχωρεί από τον γάμο τους. Και όσο και αν η Όλγα δε θέλει να το πιστέψει, εκείνος το εννοεί. Οριστικά και τελεσίδικα.

Το υπόλοιπο του βιβλίου διαπραγματεύεται την οπτική της Όλγας απέναντι σε αυτή την εγκατάλειψη και την ξαφνική κατάρρευση του γάμου της. Τα συναισθήματα είναι έντονα και ταλαντεύονται ανάμεσα στην άρνηση,στην προσπάθεια για ανάκαμψη της σχέσης και στην οργή και τη ματαίωση για μια σχέση που τελείωσε παρά τη θέληση της και χωρίς προειδοποίηση. Η κατάβαση σε αυτά τα συναισθήματα θα έχει διάρκεια και η ένταση τους θα διακυμαίνεται, ενώ παράλληλα η οικογενειακή ζωή – και οι υποχρεώσεις της- θα συνεχίζονται χωρίς την παρουσία του Μάριο. Η υπόνοια ότι εκείνος μπορεί να διατηρεί μια νέα σχέση δε βοηθά στη νηφάλια διαχείριση αυτής της αιφνίδιας απόφασης. 

Η Όλγα θα καταγράψει την καθημερινότητα χωρίς περιστροφές. Το αίσθημα της οργής και της επιθυμίας για εκδίκηση θα διαδέχεται την επιθυμία να γίνουν όλα όπως πριν και η παραίτηση θα διαδέχεται την ανάγκη για να μάθει την αλήθεια. Σε αυτή την προσπάθεια θα επιστρατεύσει όλα τα μέσα και τους τρόπους, από την ευγένεια και τη συγκατάβαση μέχρι και την επιθετική συμπεριφορά. Το ερώτημα που διατηρείται μέχρι και λίγο πριν το τέλος του βιβλίου, είναι αν η Όλγα θα καταφέρει να ανταπεξέλθει με έναν τρόπο λειτουργικό, για την ίδια και την οικογένεια της, στη νέα αυτή συνθήκη.

Λίγα λόγια για τους χαρακτήρες: Η Όλγα είναι η βασική πρωταγωνίστρια του βιβλίου, καθώς μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση της μας παίρνει μαζί στο συναισθηματικό της κόσμο, που έχει δεχτεί ένα συντριπτικό πλήγμα.Μεγάλο πλήγμα έχει δεχτεί και ο εγωισμός της, καθώς αυτή η ξαφνική εγκατάλειψη την οδηγεί αναπόφευκτα σε ανασκόπηση της κοινής τους πορείας, που ανακινεί μέσα της την πικρία και την αίσθηση της θυσίας που κλήθηκε να κάνει για την μακροημέρευση της οικογένεια τους, μια μακροημέρευση η οποία διεκόπη ξαφνικά από την επιθυμία του συζύγου της να αποχωρήσει από το γάμο, πιθανότατα για μια άλλη γυναίκα.

Αυτό το αίσθημα της ταπείνωσης, της ντροπής και του θυμού σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό με την εσωτερικευμένη εικόνα της «Κακομοίρας», μιας γυναίκας που είχε γίνει θέμα ατελείωτων συζητήσεων στη γειτονιά των παιδικών της χρόνων, ως «θύμα εγκατάλειψης» από το σύζυγο της.Εκτός των άλλων, η Όλγα θα κληθεί να αναμετρηθεί και με αυτή την οπτική, για να επαναπροσδιορίσει τελικά το τι σημαίνει για μια γυναίκα να εγκαταλείπεται.

Διαβάστε αυτό το βιβλίο εάν: θέλετε ένα βιβλίο που αναφέρεται χωρίς περιστροφές στο άχθος που φέρει μαζί του ο ξαφνικός τερματισμός μιας σχέσης, εκεί που αναδύεται το αίσθημα της προδοσίας και της οργής. Στο βιβλίο κυριαρχούν έντονα συναισθήματα και οι διαπραγματεύσεις που γίνονται κινούνται συχνά σε αντιδιαμετρικά σημεία, μέχρι να καταφέρουν να καταλαγιάσουν και να ισορροπήσουν στην πραγματικότητα.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Έλενα Φερράντε είναι το ψευδώνυµο µιας διάσηµης Ιταλίδας συγγραφέως της οποίας η πραγµατική ταυτότητα παραµένει άγνωστη από το 1992 που κυκλοφόρησε το πρώτο της µυθιστόρηµα µε τίτλο Βάναυση αγάπη (Εκδόσεις Πατάκη, 2019, μτφρ. Δήμητρα Δότση), στο οποίο βασίστηκε η οµώνυµη ταινία του Μάριο Μαρτόνε. Το επόµενο µυθιστόρηµά της µε τίτλο Μέρες εγκατάλειψης (2002, Εκδόσεις Πατάκη, 2018, μτφρ. Σταύρος Παπασταύρου) έγινε ταινία από τον Ροµπέρτο Φαέντσα. Έχει γράψει µεταξύ άλλων τα βιβλία Η χαµένη κόρη (Εκδόσεις Πατάκη, 2018, μτφρ. Δήμητρα Δότση) και La frantumaglia, στο οποίο αφηγείται τη συγγραφική της εµπειρία, καθώς κι ένα βιβλίο για παιδιά µε τίτλο Η παραλία τη νύχτα (Εκδόσεις Πατάκη, 2017, μτφρ. Δήμητρα Δότση). Το 2011 εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο της Tετραλογίας της Νάπολης µε τίτλο Η υπέροχη φίλη µου (L’amica geniale) που κατέκτησε παγκοσµίως κοινό και κριτικούς. Ακολούθησαν τα υπόλοιπα βιβλία της τετραλογίας, Το νέο όνοµα (Storia del nuovo cognome) τo 2012, Αυτοί που φεύγουν κι αυτοί που µένουν (Storia di chi fugge e di chi resta) το 2013 και Η ιστορία της χαµένης κόρης (Storia della bambina perduta) το 2014. Η Τετραλογία της Νάπολης κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη, σε μετάφραση Δήμητρας Δότση. Η Aπατηλή ζωή των ενηλίκων (La vita bugiarda degli adulti) είναι το τελευταίο της µυθιστόρηµα και κυκλοφόρησε τον Νοέµβριο του 2019 (Εκδόσεις Πατάκη, 2020, μτφρ. Δήμητρα Δότση). (Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα των εκδόσεων Πατάκη).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Συγγραφέας: Έλενα Φερράντε

Μετάφραση: Σταύρος Παπασταύρου

Εκδόσεις: Πατάκης

Έτος έκδοσης: 2018

Αριθμός σελίδων: 280

Comments are closed.