Κιμ Τζιγιάνγκ , Γεννημένη το 1982 – Τσο Ναμ-Τζου

Το βιβλίο της Τσο Ναμ – Τζου είναι ένα βιβλίο με εξαιρετική επίδραση στην Κορέα, καθώς συνετέλεσε στην κινητοποίηση του γυναικείου κινήματος, αναζωπυρώνοντας την επιθυμία για διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους. Αντλώντας από το δικό της βίωμα, η συγγραφέας έγραψε το βιβλίο «Κιμ Τζιγιάνγκ, Γενημμένη το 1982», ενώ με τη φωνή της ενώθηκαν εκατομμύρια αναγνώστριες/ ες, καθώς το βιβλίο αγκαλιάστηκε θερμά στην Κορέα αλλά και παγκόσμια. Το βιβλίο λειτούργησε αφυπνιστικά, καταδεικνύοντας την κανονικοποιημένη έμφυλη διάκριση που οι γυναίκες βιώνουν και ενθαρρύνοντας τες να μιλήσουν σχετικά με αυτές.

Ποιο θέμα διαπραγματεύεται το βιβλίο; Η Κιμ Τζιγιάνγκ είναι μια νεαρή γυναίκα, τριάντα ετών, που έχει εγκαταλείψει την εργασία της για να μεγαλώσει την ενός έτους κόρη της. Η απόφαση αυτή πάρθηκε από κοινού με το σύζυγο της, καθώς θα ήταν ευκολότερο για την οικογένεια τους να λειτουργήσει κατ’ αυτό τον τρόπο. Αυτή η συνθήκη είθισται στην Κορέα, όπου η φροντίδα των μικρών παιδιών και η εργασία μοιάζουν ασυμβίβαστες μεταξύ τους -μονάχα αν είσαι γυναίκα.

Όμως η Κιμ δυσφορεί με αυτή την εξέλιξη, και αυτή η δυσφορία δεν είναι απλώς ένα αρνητικό συναίσθημα που «θα περάσει», όπως συνήθως λέγεται σε μητέρες με μικρά παιδιά. Έτσι, στην επιλόχειο κατάθλιψη έρχονται να προστεθούν ψυχωσικά επεισόδια, κατά την διάρκεια των οποίων η Κιμ «μεταμορφώνεται» σε άλλες γυναίκες, γυναίκες τις οποίες γνωρίζει καλά. Από το στόμα της βγαίνουν λέξεις και σκέψεις κοινωνικώς «απαράδεκτες», σκέψεις που θα έπρεπε να μείνουν στα υπόγεια του μυαλού της – αλλά και κάθε γυναίκας που αποτολμά να έχει τους ίδιους προβληματισμούς με την Κιμ.

Αυτή η συμπεριφορά την οδηγεί στην πόρτα του ψυχιάτρου, στον οποίο χρειάζεται να αναδιηγηθεί τη ζωή της προκειμένου να αντιληφθούν τις ρίζες και τον εκλυτικό παράγοντα αυτών των επεισοδίων. Και η Κιμ δε μασά τα λόγια της.

Μεταφέρεται στην παιδική της ηλικία, κοιτάζοντας την μητέρα της και τον διαφορετικό τρόπο που μεγάλωσε τα κορίτσια της οικογένειας συγκριτικά με τον αδερφό της. Την κοιτά με γνήσια περιέργεια, της καταλογίζει τη διάκριση αλλά συνάμα της αναγνωρίζει και την καταπίεση, το γεγονός πως και εκείνη υπήρξε (παρά)προιόν της σεξιστικής κοινωνίας της Κορέας, που εξύψωνε οτιδήποτε αρρενωπό, ανδρικό και -στην καλύτερη περίπτωση- αδιαφορούσε για οτιδήποτε θηλυκό και γυναικείο. Ολόκληρη η οικογένεια της ήταν δομημένη γύρω ακριβώς από αυτό το αφήγημα, με ξεκάθαρους έμφυλους ρόλους.

Στην εφηβεία της, τα πράγματα δεν διέφεραν, παρά μόνο προστέθηκε το ξύπνημα της σεξουαλικότητας, κυρίως για τους άνδρες και τα αγόρια του περιγύρου της. Αυτό το «ξύπνημα» για την ίδια σήμαινε τεταμένη προσοχή, περισσότερη συστολή και προσπάθεια να αντικρούσει τις τυχόν προσπάθειες των άλλων να την παρενοχλήσουν σεξουαλικά. Το βίωμα της, ίδιο με τα υπόλοιπα κορίτσια του σχολείου της.

Η ενηλικίωση της έφερε την έκπληξη της διάκρισης στο εκπαιδευτικό και εργασιακό περιβάλλον. Διάκριση -και περισσότερη διάκριση- στις προσλήψεις, στο αντικείμενο εργασίας, στην επαγγελματική άνοδο.

Τέλος, ο έγγαμος βίος και κυρίως η μητρότητα, λειτούργησε ως μεγεθυντικός φακός στις προηγούμενες διαπιστώσεις της. Η αδυναμία να διατηρήσει ατόφια κομμάτια της πρότερης ζωής της, ο νέος ρόλος της μητέρας και οι κοινωνικές απαιτήσεις που τον συνοδεύουν, ήταν η χαριστική βολή στην ψυχική υγεία της Κιμ, η οποία για καιρό αντιλαμβανόταν την άνιση μεταχείριση αλλά δεν μπορούσε να την ανατρέψει μόνη.

Λίγα λόγια για τους χαρακτήρες: Η Κιμ είναι μια γυναίκα που μοιάζει με όλες μας, ακόμα και αν η καταγωγή της και η ιστορία της ζωής της είναι μοναδική. Η αφήγηση της, απλή και τριτοπρόσωπη, αναδεικνύει την διάκριση που βίωσε σε όλη την διάρκεια της ζωής της, από την παιδική της ηλικία μέχρι και τα τριάντα της έτη, απλώς και μόνο επειδή είναι γυναίκα Τέλος, και εν σχέσει με την ψυχική υγεία, αν η ψύχωση είναι η απώλεια της επαφής με την πραγματικότητα, για την Κιμ αυτό υπήρξε ένα παράθυρο για να ανακουφίσει την πίεση της πολύ έντονης επαφής με την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που απαιτεί από τις γυναίκες να εγκαταλείπουν, να οπισθοχωρούν, να σιγούν και να στηρίζουν ασίγαστα. Ακούγεται γνωστό, σωστά;

Διαβάστε αυτό το βιβλίο εάν: θέλετε ένα ρεαλιστικό και περιεκτικό βιβλίο σχετικά με το γυναικείο βίωμα, το οποίο συχνά υποτιμάται και αποσιωπείται. Εκτός των άλλων, στο βιβλίο θα βρείτε σκέψεις, ανησυχίες και παρατηρήσεις σχετικά με το «τις πταίει» για όσα δε φαίνεται να αλλάζουν, παρά το γεγονός πως η κοινωνία μοιάζει να προοδεύει σε έμφυλα ζητήματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το κοινωνικο-οικονομικό πλαίσιο της Κορέας που συμβάλλει στη διαμόρφωση της καταπιεστικής κουλτούρας που η Κιμ περιγράφει, αν και με κάποια απογοήτευση διαπιστώνεται πως σε όποια χώρα και να ζει κανείς οι προβληματισμοί της μπορούν να αναχθούν σε προβληματισμούς όλων των γυναικών.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Τσο Ναμ-Τζου γεννήθηκε το 1978 στη Σεούλ της Νότιας Κορέας. Αποφοίτησε από το Τμήμα Κοινωνιολο­γίας στο Ewha Womans University και ήταν τηλεοπτική σεναριογράφος για εννέα χρόνια. Το μυθιστόρημά της Κιμ Τζιγιάνγκ, Γεννημένη το 1982, το οποίο εμπνεύστηκε από προσωπικά της βιώματα, έχει μεταφραστεί σε δεκαεννιά χώρες και έχει πουλήσει πάνω από ένα εκατομμύριο αντίτυπα. Ζει με την οικογένειά της στην Κορέα. (Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα των εκδόσεων Μίνωας)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Συγγραφέας: Τσο-Ναμ Τζου

Μετάφραση: Κονταξάκη Αλεξάνδρα

Εκδόσεις: Μίνωας

Έτος έκδοσης: 2022

Αριθμός σελίδων: 180