Η «Πλεξούδα» της Λετισιά Κολομπανί είναι ένα βιβλίο πορτρέτο, που απεικονίζει τη ζωή τριών γυναικών, οι οποίες φαίνεται να μη μοιάζουν καθόλου και όμως με κάποιον τρόπο συνδέονται. Ο τρόπος αυτός είναι το έμφυλο βίωμα τους, το γεγονός πως όλες υπάρχουν και αποφασίζουν ως γυναίκες, σε έναν κόσμο που το να είσαι γυναίκα αποτελεί μειονέκτημα. Και ενώ αυτές οι γυναίκες δε θα συναντηθούν ποτέ, οι αποφάσεις της κάθε μιας θα φέρουν αλλαγές στη ζωή της άλλης.
Ποιο θέμα διαπραγματεύεται το βιβλίο; Το βιβλίο παρακολουθεί ταυτόχρονα τη ζωή τριών γυναικών όπως αυτή εκτυλίσσεται στο παρόν του βιβλίου. Έτσι, αρχικά βλέπουμε τη Σμίτα, μια Ινδή γυναίκα που ανήκει στους «Ντάλιτ» (γνωστή και ως κάστα των «Ανέγγιχτων») και για αυτό κατατάσσεται στο κατώτατο σημείο της κοινωνικής διαστρωμάτωσης της Ινδίας. Η εργασία της αφορά στην καθαριότητα των αποχωρητηρίων των προνομιούχων οικογενειών του χωριού της, μια δουλειά την οποία κληρονόμησε από τη γιαγιά και τη μαμά της. Είναι παντρεμένη με τον Ναγκαρατζάν, που ανήκει στην ίδια κάστα, και έχουν αποκτήσει την Λαλίτα, ένα τετράχρονο κορίτσι. Η Σμίτα όμως δεν επιθυμεί η κόρη της να κληρονομήσει την ίδια κοινωνική θέση και τη μοίρα που είναι συνδεδεμένη με αυτή. Έτσι, αποφασίζει να αναλάβει δράση για την ανατροπή αυτής της κατάστασης, κάτι που φαντάζει όχι μόνο αδιανόητο, αλλά και πρακτικά αδύνατο για μια «Ντάλιτ».
Η Τζούλια από την άλλη διαμένει στο Παλέρμο, μαζί με την πατρική της οικογένεια, η οποία διατηρεί μια μικρή βιοτεχνία . Είναι μόλις είκοσι ετών και δέχεται το πρώτο μεγάλο πλήγμα της ζωής της: ο πατέρας της λόγω ενός σοβαρού ατυχήματος, δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στον ηγετικό του ρόλο, τόσο στην επιχείρηση όσο και στην οικογένεια. Η Τζούλια, λόγω της εγγύτητας τόσο με τον ίδιο όσο και με την επιχείρηση, παίρνει αυτόκλητα τη θέση του και ανακαλύπτει την δυσχερή οικονομικά θέση της επιχείρησης, που βρίσκεται στο χείλος της καταστροφής. Ταυτόχρονα βρίσκεται αντιμέτωπη για πρώτη φορά και με τον έρωτα, τον οποίο ανακαλύπτει στο πρόσωπο του Καμάλ, που είναι αλλοεθνής και αλλόθρησκος. Μέσα σε όλες αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες, η Τζούλια αισθάνεται το χρέος, αλλά και την επιθυμία, να σώσει την οικογενειακή επιχείρηση και συνάμα να ζήσει τον έρωτα στο πλάι του Καμάλ.
Τέλος, η Σάρα είναι μια επιτυχημένη δικηγόρος, που κατοικεί στο Μόντρεαλ μαζί με τα τρία της παιδιά, αφού συνάμα είναι και μονογονέας. Διασχισμένη ανάμεσα στις επαγγελματικές και οικογενειακές υποχρεώσεις προσπαθεί να ανταποκριθεί άψογα και στους δυο ρόλους. Οι ανταγωνιστικές απαιτήσεις του γραφείου της λειτουργούν πάνω της αμφίδρομα: από τη μια της προσφέρουν την αίσθηση της επιτυχίας και της επιβίωσης στον άγριο επαγγελματικό στίβο και από την άλλη την εξαντλούν. Η Σάρα όμως θα ανακαλύψει ότι πάσχει από καρκίνο, και πως θα χρειαστεί να μπει σε θεραπευτική διαδικασία για την αντιμετώπιση του. Αυτή η εξέλιξη της ζωής της θα απαιτήσει από εκείνη να κάνει κάτι το οποίο δεν έκανε ποτέ: να χαλαρώσει τους ρυθμούς και να έρθει σε επαφή με την ευαλωτότητα της. Οι επιδράσεις αυτής της συνθήκης θα είναι πολύ αποκαλυπτικές για την ίδια, καθώς θα βρεθεί στο επαγγελματικό περιθώριο, το οποίο με έκδηλο μισαναπηρισμό θα προσπαθήσει να την παραγκωνίσει οριστικά.
Λίγα λόγια για τους χαρακτήρες: Η Σμίτα είναι μια γυναίκα μεγαλωμένη στην Ινδία, πλασμένη στη σκληρότητα και την ανέχεια που της επιβάλλει η κάστα της. Ο χαρακτηρισμός της ως Ντάλιτ τη συνδέει με ένα μοιρολατρικό καθεστώς που εστιάζει μονάχα στην επιβίωση και δεν αφήνει κανένα περιθώριο στο όνειρο. Στην Ινδία οι κάστες είναι αναπόδραστες, καθώς κληρονομούνται από γενιά σε γενιά. Η Σμίτα όμως είναι πεισματάρα και τολμά να ονειρευτεί κάτι άλλο για την κόρη της. Έτσι με γενναιότητα, και παρά το φόβο, αποφασίζει να ανατρέψει τη μοίρα τους παίρνοντας ριψοκίνδυνες αποφάσεις, από τις οποίες δεν είναι καθόλου διατεθειμένη να υπαναχωρήσει.
Η Τζούλια είναι ένα νέο κορίτσι, μεγαλωμένο σε μια δεμένη ιταλική οικογένεια. Προστατευμένη στην οικογενειακή αγάπη αλλά και περιορισμένη μέσα σε αυτή, θα επιδείξει εξαιρετικό δυναμισμό όταν θα κληθεί να αναλάβει το ρόλο του πατέρα της. Με δημιουργικό πνεύμα και αναζωογονημένη από τον πρωτόγνωρο έρωτα, θα σταθεί εμπνευσμένα στην προσπάθεια για την εξεύρεση μιας λύσης. Ορμητική λόγω της νιότης και συνάμα εξαιρετικά υπεύθυνη, θα προσπαθήσει να ισορροπήσει τους αποχαιρετισμούς και τα καλοσωρίσματα που οι νέες συνθήκες επιβάλλουν.
Η Σάρα είναι μια εξαιρετικά πετυχημένη και δυναμική γυναίκα, που αντλεί ικανοποίηση από την ολοένα και αυξανόμενη επαγγελματική ανέλιξη. Η ταυτότητα της ως μητέρα έρχεται μετέπειτα, καθώς της γεννά ενοχή και αισθήματα ανεπάρκειας. Απέναντι στην είδηση του καρκίνου θα σταθεί με μεγάλη ανασφάλεια και αίσθηση απώλειας. Μετά το αρχικό σοκ, τόσο της διάγνωσης όσο και της στάσης του επαγγελματικού της περίγυρου, θα έρθει αντιμέτωπη με την ανάγκη για αναθεώρηση σε όλα τα επίπεδα. Και τότε ο δυναμισμός της θα χρειαστεί να αλλάξει τροχιά και η ενέργεια του να επενδυθεί στα πραγματικά σημαντικά για την ίδια.
Διαβάστε αυτό το βιβλίο εάν: θέλετε να περπατήσετε με τα παπούτσια τριών διαφορετικών γυναικών, που κλήθηκαν να αναλάβουν δράση μπροστά σε κομβικά σταυροδρόμια ζωής. Αυτές οι γυναίκες είναι εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους και αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον κομμάτι του βιβλίου, καθώς οι διαφορετικές τους αφετηρίες δεν επηρεάζουν τον τερματικό σταθμό τους. Η κάθε μια με τη δική της δυναμική, με τα δικά της τρωτά σημεία και ταλέντα, υπερκερνά τη διάκριση και την κοινωνική επιταγή του τι επιτρέπεται να κάνει μια γυναίκα. Είναι ένα βιβλίο κινηματογραφικό, που χτυπά φλέβα, που ενδυναμώνει και συγκινεί με τον τρόπο που απεικονίζει το γυναικείο βίωμα.
Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Λετισιά Κολομπανί είναι ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτιδα και θεατρική συγγραφέας. Έχει σκηνοθετήσει δύο ταινίες μεγάλου μήκους, το «Μ’ αγαπά… δε μ’ αγαπά» και το «Οι γυναίκες των ονείρων μου», οι οποίες έχουν προβληθεί και στην Ελλάδα. Η Πλεξούδα, το πρώτο της μυθιστόρημα, γνώρισε τεράστια επιτυχία στη Γαλλία, μεταφράστηκε σε περισσότερες από 40 γλώσσες και απέσπασε είκοσι τρία λογοτεχνικά βραβεία. Το μυθιστόρημά της «Οι θριαμβεύτριες» (Les victorieuses, Εκδόσεις Πατάκη, 2022) κυκλοφόρησε το 2019, ενώ ετοιμάζεται η τηλεοπτική του μεταφορά (Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα των εκδόσεων Πατάκη).
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ
Συγγραφέας: Λετισιά Κολομπανί
Μετάφραση: Γιάννης Στρίγκος
Εκδόσεις: Πατάκης
Έτος έκδοσης: 2021
Αριθμός σελίδων: 272