Η θλίψη είναι ένα πράγμα με φτερά – Μαξ Πόρτερ

Το «Η θλίψη είναι ένα πράγμα με φτερά» είναι ένα μοναδικό στο είδος του βιβλίο, ένα υβρίδιο νουβέλας, θεατρικού και ποίησης. Μου το σύστησε το… κορίτσι του βιβλιοπωλείου, ακολούθησε μια ζωηρή συζήτηση επ’ αυτού και έπειτα οι συζητήσεις έγιναν πολλές. Με καφέ, με ποτό και σινεμά. Αυτό το βιβλίο μου προσέφερε δυο καλά: μια δυνατή αναγνωστική εμπειρία και μια εξαιρετική συντροφιά (σε χαιρετώ κορίτσι του βιβλιοπωλείου!).

Ποιο θέμα διαπραγματεύεται το βιβλίο;  Ο Μπαμπάς και τα Αγόρια έχουν μόλις χάσει αιφνίδια τη Μαμά και το αίσθημα του πένθους για εκείνη έχει κατακλύσει ολόκληρο το σπίτι τους, αλλά και τη ζωή τους. Τότε στην πόρτα τους εμφανίζεται αυτόκλητο ένα κοράκι, που δηλώνει ευθαρσώς πως θα μείνει μαζί τους για όσο καιρό το έχουν ανάγκη. Το Κοράκι (εμπνευσμένο από το Κοράκι του Τέντ Χιούζ) εγκαθίσταται με την οικογένεια, παρατηρεί την καθημερινότητα τους και επεμβαίνει σε αυτή με το μοναδικό του τρόπο.

Έτσι, το βιβλίο παρακολουθεί την παράδοξη συνύπαρξη αυτής της τριάδας, ενώ κάθε μέλος αυτής αφηγείται πρωτοπρόσωπα. Ο Μπαμπάς παλεύει να μην κατρακυλήσει στη θλίψη του για χάρη των Αγοριών. Τα Αγόρια παραμένουν παιδιά, όμως το βάθος και η αμηχανία του πένθους τους τούς τραμπαλίζει. Το Κοράκι λειτουργεί ως ψυχοθεραπευτής του Μπαμπά, ως νταντά των Αγοριών, γίνεται προστάτης αλλά και εμπόδιο με την ενοχλητική του συμπεριφορά, που όμως αφορμάται από καλές προθέσεις. Έτσι βλέπουμε τη ζωή τους να προχωρά μέσα στη νωπή θλίψη, που αργότερα στο βιβλίο γίνεται όψιμη, πάντοτε όμως πανταχού παρούσα.

Λίγα λόγια για τους πρωταγωνιστές του βιβλίου:

Μπαμπάς: Ο Μπαμπάς είναι ένας άνδρας διαλυμένος, αποδιοργανωμένος και σαστισμένος μετά την απώλεια της γυναίκας του, για την οποία διατηρούσε βαθύ έρωτα. Σπαράζει μέσα στην τεράστια έλλειψη της και εξακολουθεί να τη λαχταρά. Στο συναισθηματικό αλλά και στο πρακτικό κομμάτι, ο Μπαμπάς νιώθει λίγος χωρίς εκείνη. Όμως δε σταματά να προσπαθεί για χάρη των Αγοριών. Άλλοτε τα καταφέρνει και άλλοτε αποτυγχάνει οικτρά, γυρνώντας ξανά και ξανά στη σκέψη της.

Αγόρια: Τα Αγόρια συμπορεύονται και δυναμώνουν το ένα το άλλο. Ονειρεύονται τη Μητέρα, την αναζητούν, ποθούν τον γυρισμό της και πονούν βαθιά για την απώλεια της. Το πένθος για εκείνη έχει εισχωρήσει παντού: στον ύπνο τους, στα παιχνίδια τους, στον τρόπο που συναναστρέφονται με τον Μπαμπά, που άλλοτε συμπονούν και φροντίζουν και άλλοτε προκαλούν στυγνά. Τα Αγόρια προχωρούν μέσα στην παιδική τους ζωή, όχι όμως αβίαστα όπως πριν.

Κοράκι: Το Κοράκι είναι μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη παρουσία μέσα στο βιβλίο. Εριστικό, ειρωνικό, αυθάδες, σιχαμερό, συχνά φαίνεται να παραληρεί. Και όμως η παρουσία του είναι ιδιαιτέρως βοηθητική για όλα τα μέλη της οικογένειας. Προστατευτικό με τον δικό του τρόπο, δείχνει την άλλη εκδοχή της ζωής, και λειτουργεί ως παντογνώστης. Η προκλητική του στάση, στην πραγματικότητα, είναι ένα κάλεσμα για επιστροφή στην ζωή. Στη ζωή που προχωρά και δε μπορεί να συνταιριαχθεί με τη στασιμότητα του πένθους, όταν αυτό κατακλύζει και ακινητοποιεί για καιρό τα άτομα που τα βιώνουν.

Διαβάστε αυτό το βιβλίο εάν: θέλετε να διαβάσετε μια αλληγορική, βαθιά λυρική και πρωτότυπα γραμμένη ιστορία, που αφορά όχι μόνο την απώλεια μιας μητέρας και συζύγου αλλά και τους τριγμούς που αυτή επιφέρει στην οικογένεια που μένει πίσω. Είναι ένα βιβλίο πολύ συγκινητικό, πολύ θλιμμένο, χωρίς όμως να του λείπει το χιούμορ. Η μοναδική του φόρμα είναι ιδιαιτέρως πρωτότυπη και η σύλληψη του κορακιού ως πρωταγωνιστή είναι αναζωογονητική.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Μαξ Πόρτερ γεννήθηκε το 1981 στο High Wycombe. Σπούδασε ιστορία της τέχνης στο The Courtauld Institute of Art του Λονδίνου. Εργάστηκε αρχικά σε διάφορες δουλειές, για να επιλέξει τελικά το επάγγελμα του βιβλιοπώλη. Κέρδισε μάλιστα τη διάκριση του καλύτερου νέου βιβλιοπώλη της χρονιάς, για το 2009. Στη συνέχεια, εργάστηκε ως αναγνώστης χειρογράφων προς έκδοση, και σήμερα είναι μέλος του εκδοτικού επιτελείου του οίκου Granta.

Το “Η θλίψη είναι ένα πράγμα με φτερά” είναι το πρώτο του βιβλίο. Έχει τιμηθεί με τα βραβεία Sunday Times/Peters Fraser & Dunlop Young Writer of the Year, the Europese Literatuurprijs, το BAMB Readers Award και το International Dylan Thomas Prize. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 29 γλώσσες και έχει διασκευαστεί για το θέατρο (πληροφορίες από το βιογραφικό σημείωμα του συγγραφέα όπως αναγράφονται στο βιβλίο).

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Συγγραφέας: Μαξ Πόρτερ

Μετάφραση: Αβραμίδου Ιωάννα

Εκδόσεις: Πόλις

Έτος έκδοσης: 2018

Αριθμός σελίδων: 128