Η βιβλιοθήκη των κρυφών ονείρων- Αογιάμα Μιτσίκο

Ποιο θέμα διαπραγματεύεται το βιβλίο; Το βιβλίο αυτό είναι ένα σπονδυλωτό μυθιστόρημα, και μιλά για πέντε διαφορετικούς χαρακτήρες – πέντε ιστορίες ζωής-, που επισκέπτονται τη βιβλιοθήκη του Κέντρου Κοινότητας του Τόκιο. Σε αυτή τη βιβλιοθήκη, υπεύθυνη είναι η Σαγιούρι Κοματσί, μια βιβλιοθηκάριος η οποία φαίνεται απόκοσμη, τόσο με το παρουσιαστικό της, όσο και με τον τρόπο που συναναστρέφεται τους ανθρώπους. Και οι πέντε άνθρωποι θα διαπιστώσουν σύντομα πως το ταλέντο της Κοματσί είναι να καταλαβαίνει από την πρώτη κιόλας συνομιλία τι κρύβεται πίσω από τα φαινομενικά απλοϊκά βιβλιο-αιτήματα τους και να τους παραπέμπει στο κατάλληλο για εκείνους ανάγνωσμα!

Λίγα λόγια για τους χαρακτήρες: Η Τομόκα έχει αποχωρήσει από την επαρχιακή πόλη στην οποία μεγάλωσε, επιθυμώντας να ζήσει στο Τόκιο, ξεφεύγοντας από τα στενά όρια της ζωής σε έναν γνώριμο αλλά μικρό τόπο. Όμως αυτήη νέα ευκαιρία ζωής έρχεται με τη δική της δυσκολία, αφού η Τομόκα δεν έχει τις δεξιότητες της αυτόνομης διαβίωσης και της αυτοφροντίδας σε μια μεγάλη πόλη, με άλλους ρυθμούς και απαιτήσεις.

Ο Ριό εργάζεται εδώ και κάποια χρόνια στην εταιρεία επίπλων ως λογιστής, ανάμεσα σε συναδέλφους/ισσες που δε νοιάζονται με τον ίδιο τρόπο με εκείνον. Αυτό του γεννά ένα ασφυκτικό συναίσθημα, και συνειρμικά τον επιστρέφει στην ασφαλή αίσθηση του ανήκειν στο παλαιοπωλείο που επισκεπτόταν ως παιδί, το οποίο έκλεισε ξαφνικά και χωρίς εξήγηση. Αυτή την αίσθηση θέλει να την επαναλάβει, ως ιδιοκτήτης αυτή τη φορά, αλλά τα ερωτηματικά και ο φόβος στέκονται ψηλότερα, όταν αυτή η επιθυμία αρχίζει να αναδύεται.

Η Νατσουμί είναι μια εργαζόμενη μητέρα, η οποία μετά την επιστροφή της στην εργασία υποβιβάστηκε για να «διευκολυνθεί» στον ρόλο της ως μητέρα από το περιοδικό στο οποίο εργαζόταν. Ο υποβιβασμός της, πάνω σε ένα αντικείμενο το οποίο αγαπούσε πολύ και για το οποίο προσπαθούσε ακόμη και κατά την διάρκεια της άδειας της, της στοίχισε πολύ και την οδήγησε σε ένα αίσθημα βαλτωμένο, με πολύ οργή και ματαίωση λόγω την υποτίμησης που συνοδεύει το φύλο της . Οι αποκαρδιωτικές εργασιακές διαπιστώσεις σχετικά με τον έμφυλο διαχωρισμό είναι για εκείνη αλλεπάληλες, το ίδιο και οι συνειδητοποιήσεις της μητρότητας. Όλη αυτή η συνθήκη θα φωτίσει μέσα της την ανάγκη για έναν εναλλακτικό δρόμο, δρόμο που συμπεριλαμβάνει τις ικανότητες αλλά και τις ανάγκες της.

Ο Χιρόγια είναι τριάντα χρονών, άνεργος, και κολλημένος σε μια κατάσταση που νιώθει ότι επιβαρύνει τον ίδιο και όσους βρίσκονται τριγύρω του. Μη γνωρίζοντας πώς να ενεργοποιηθεί εκ νέου, αφού έχει εγκαταλείψει και την αγαπημένη του συνήθεια που σπούδασε, δηλαδή να ζωγραφίζει, προσπαθεί να βρει τον δρόμο του εκ νέου, μη γνωρίζοντας από που να ξεκινήσει.

Ο Μασάο ένας άνθρωπος διαχρονικά ενεργός στο εργασιακό κομμάτι, βγαίνει πια στη σύνταξη και δεν ξέρει πως να δομήσει τη νέα του ζωή, που χαρακτηρίζεται από άπλετο χρόνο και ελευθερία κινήσεων, ελευθερία που βιώνεται περισσότερο ως χαοτική παρά ως απελευθερωτική. Έτσι λοιπόν, χρειάζεται να μάθει πώς να υπάρχει αυτόνομα, μακριά από το εργασιακό περιβάλλον, που υποδεικνύει εκτός των άλλων τα πράγματα που καταλαμβάνουν τον χρόνο και την προσοχή του.

Και φυσικά η κυρία Κοματσί, ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα σε αυτούς τους πέντε ανθρώπους, η οποία με το ιδιαίτερο παρουσιαστικό της και τον τόνο της φωνής της, καταφέρνει να ανοίξει τα πιο ανομολόγητα κομμάτια της ψυχής των ανθρώπων που τυχαία βρέθηκαν στη βιβλιοθήκη που εργάζεται αλλά και να τους παρακινήσει να αναλάβουν δράση!

Διαβάστε αυτό το βιβλίο εάν: θέλετε ένα βιβλίο που μιλά για τις μεταβάσεις, οι οποίες συμβαίνουν σε κάθε ηλικία, αλλά και για τα κρυμμένα, ανεκπλήρωτα όνειρα που μπορούν να γίνουν ένας καλός οδηγός για το που να στραφεί το τιμόνι της ζωής, όταν αυτή φαίνεται να έχει κολλήσει. Και φυσικά, ένα βιβλίο που μιλά για τα βιβλία και τη δύναμη τους να μας καθρεφτίζουν και να μας εμπνέουν ανάλογα με τη φάση ζωής στην οποία βρισκόμαστε!

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Μίτσικο Αογιάμα γεννήθηκε το 1970 στην επαρχία Άιτσι της Ιαπωνίας και ζει στη Γιοκοχάμα. Μετά τις πανεπιστημιακές της σπουδές, εργάστηκε ως ρεπόρτερ σε ιαπωνική εφημερίδα στο Σύδνεϋ και ως υπεύθυνη ύλης περιοδικών στο Τόκιο. Το πρώτο της βιβλίο, η συλλογή διηγημάτων Την Πέμπτη, ζεστή σοκολάτα, απέσπασε το βραβείο Miyazakimoto. Η βιβλιοθήκη των κρυφών ονείρων (Εκδόσεις Πατάκη, 2023) πρωτοκυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το 2020 και πούλησε περισσότερα από 150.000 αντίτυπα μέσα στις πρώτες εβδομάδες κυκλοφορίας. Έχει μεταφραστεί ως τώρα σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες. (Με πληροφορίες από την ιστοσελίδα των εκδόσεων Πατάκη)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Συγγραφέας: Αογιάμα Μιτσίκο

Μετάφραση: Αγγελική Τσέλιου

Εκδόσεις: Πατάκης

Έτος έκδοσης: 2023

Αριθμός σελίδων: 264