Είμαι επικίνδυνη - Συλλογικό

Το να βλέπεις ένα βιβλίο που περιλαμβάνει γυναικείες μαρτυρίες να φέρει τον τίτλο «Είμαι επικίνδυνη» εμπνέει μια παραδοξότητα. Γυναικεία φύση και απειλή δεν είναι συνυφασμένες έννοιες στον κοινωνικό νου, ίσα ίσα οι στερεοτυπίες θέλουν τη γυναίκα ήρεμη, γαλήνια, που χρησιμοποιεί την πραότητα και την πειθήνια για να αφοπλίσει. Πριν κρίνουμε το βιβλίο από το εξώφυλλο του ας δούμε τι διαπραγματεύεται!

Ποιο θέμα διαπραγματεύεται το βιβλίο; Αυτό το βιβλίο αποτελεί ένα συλλογικό έργο και περιλαμβάνει 100 διαφορετικές τοποθετήσεις, 100 διαφορετικών γυναικών. Σε αυτό το ανθολόγιο οι γυναίκες άλλοτε καταγράφουν σκέψεις και προβληματισμούς και άλλοτε συναισθήματα και εμπειρίες, με αποτέλεσμα άλλα κείμενα να είναι περισσότερο δοκιμιακά και άλλες πιο εξομολογητικά. Τα θέματα που αναπτύσσονται στο βιβλίο συναντώνται διαχρονικά στο διάβα μιας γυναίκας: εμφάνιση, σεξουαλικότητα, εργασία, μητρότητα, διάκριση, στερεότυπα είναι μόνο μερικά από αυτά που θίγονται.

Κάθε κείμενο, για χάρη της συνεκτικότητας, ξεκινά με τη φράση «Είμαι επικίνδυνη» και οι γυναίκες αναπτύσσουν από εκεί τα όσα επιθυμούν να μεταφέρουν.  Όλες οι γυναίκες στέκονται και διαπραγματεύονται αυτόν τον όρο. Μερικές τον καλοσωρίζουν, άλλες τον αποκηρύσσουν και κάποιες στέκονται απέναντι του εξεταστικά.

Έπειτα την σκυτάλη παίρνουν οι σκέψεις και τα βιώματα, και όσα ξεδιπλώνονται είναι διαφωτιστικά. Μιλούν για περιορισμό, για καταπίεση, για βία, για «στένεμα» του εαυτού προκειμένου να χωρά και να ανταποκρίνεται σε ό,τι αναμένεται από αυτές, ανεξαιρέτως πεδίου συζήτησης. Μιλούν όμως και για απελευθέρωση, για αντίδραση, για «άπλωμα» στα θέλω τους ανεξαιρέτως της κοινωνικής απαίτησης. Μιλούν για ήττες αλλά και για νίκες. Για ήσυχες υπαναχωρήσεις και φασαριόζικες διεκδικήσεις.

Αυτό το βιβλίο δεν είναι κάλεσμα σε αντίσταση. Είναι ένα μωσαϊκό μαρτυριών από διαφορετικές γυναίκες που νίκησαν και νικήθηκαν από τις πατριαρχικές απαιτήσεις της ελληνικής- αλλά και διεθνούς- κοινωνίας. Προσπαθεί να αναδείξει και να φωτίσει τις δυσκολίες που συναντά μια γυναίκα, ακριβώς επειδή είναι γυναίκα, αλλά και να την ενθαρρύνει στην υπερπήδηση των έμφυλων εμποδίων που πρόκειται να συναντήσει. Με σκοπό να περπατήσει αυτόν τον δρόμο λίγο ευκολότερα.

Διαβάστε αυτό το βιβλίο εάν: θέλετε να διαβάσετε βιώματα άλλων γυναικών, που έζησαν και κατέγραψαν όσα συνάντησαν στο, έως τώρα, μονοπάτι τους. Όσο τα έμφυλα εμπόδια συνεχίζουν να υφίστανται, βιβλία όπως αυτό χρειάζεται να υπάρχουν για να μας προβληματίζουν αλλά και να μας ενθαρρύνουν. Να μας εξοικειώνουν και να μας προτρέπουν σε σκέψη και δράση. Μέχρι μια μέρα να χρειάζεται απλώς να υπάρχουν ως υπενθυμιστικά μιας κοινωνίας που έβριθε από σεξισμό και έμφυλη διάκριση, ας διαβάζουμε τέτοια βιβλία.

Λίγα λόγια για τις συγγραφείς:

Στο βιβλίο συμμετάσχουν με κείμενα τους οι:

Μαριάννα Σκυλακάκη, Σέβη Αμανατίδου, Κατερίνα Σώκου, Μελίνα Ταπράντζη, Άρτεμη Σίφορντ, Μελίνα Δασκαλάκη, Μάιρα Μυρογιάννη, Χριστίνα Κανατάκη, Βασιλική Ρεπανά, Ελπίδα Θεοδωρακάκου, Clara Villain, Ανδρομάχη Παπαϊωάννου, Κάθυ Ανδρινοπούλου, Μυρτώ Παπαθάνου, Μαρία Μεγαλοπούλου, Ντία Αναγνώστου, Εύη Μάζη, Στέλλα Καπεζάνου, Μαρία Χ. Θεμελή, Susan Johnson, Μαίη Ζαννή, Βίβιαν Ευθυμιοπούλου, Άννα Σκυλακάκη, Ζέφη Δημαδάμα, Ειρήνη Μουντράκη, Σοφία Φιλιππίδου, Στέλλα Αργυροπούλου, Λητώ Δίπλα, Ελένη Ζήση, Αλεξία Εμμανουλοπούλου, Αναστασία Διακάκη, Μαριάννα Κακαουνάκη, Στελλίνα Σιαράπη, Σοφία Φατούρου, Αμαλία Κυπαρίσση, Ερατώ Κουτσουδάκη, Αντιγόνη Κουβίδη, Νεφέλη Λυγερού,Μαρία Νεφέλη Χατζηϊωαννίδου, Γιάννα Βασιλάκη, Αλεξάνδρα Κατσαρού, Μαρία Σαμπατακάκη, Ειρήνη Μποτονάκη, Λένα Παπαληγούρα, Γωγώ Δελογιάννη, Έμμα Μπρεδάκη, Μαρίνα Βρανοπούλου, Αίγλη Μπαλαμάτση, Δήμητρα Τριανταφύλλου, Δάφνη Καρνέζη, Πηνελόπη Θεοδωρακάκου, Κλαίτη Σωτηριάδου, Έφη Μακαμτζή, Χριστίνα Μακρή, Μαρία Καλογεροπούλου, Χρύσα Οικονομοπούλου, Λενιώ Καψάσκη, Νάταλι Βαλάκη, Ειρήνη Γεωργή, Άννα Κουκκίδη-Προκοπίου, Ευαγγελία Αυλωνίτη, Έλενα Λαζάρου, Μαρία Δεμερτζή, Αναστασία Βαϊτσοπούλου, Ρωξάνη Κρυστάλλη, Γαλάτεια Λασκαράκη, Αρετή Γεωργιλή, Νάνσυ Παπαλεξανδρή, Ολιάνα Φαλδαμή, Ελένη Ανδρεάδη, Μαρία Γιαννιού, Μυλαίδη Στούμπου, Ελένη Μπαθιανάκη, Αλεξάνδρα Τσιάβου, Βασιλική Λαζαράκου, Δέσποινα Λιμνιωτάκη, Ελένη Πλέσσα, Μαργαρίτα Γουργουρίνη, Έλλη Φιλιπποπούλου, Νίκη Αλεξάνδρου, Άννα Διαμαντοπούλου, Χριστίνα Φλαμπούρη, Κατερίνα Ματιάτου, Γεωργία Σουβατζή, Ναυσικά Λαλιώτη, Ιζαμπέλλα Μ. Τσίρμπα, Έλενα Παπαδοπούλου, Σύλβια Κλιμάκη, Πολυτίμη Κυριακοπούλου, Τζένη Λειβαδάρου, Βάσια Τραμπούλη, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Ναταλία Ρεντίνα, Ματίνα Παπαγιαννοπούλου, Κατερίνα Έσσλιν, Χριστίνα Καράμπελα, Φαίη Μακαντάση, Όλγα Σταυροπούλου, Σοφία Γκιούσου, Στέλλα Κάσδαγλη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Συγγραφέας: Συλλογικό

Εκδόσεις: Key Books

Έτος έκδοσης: 2021

Αριθμός σελίδων: 392