Αργά μέσα στη μέρα - Τέσα Χάντλευ

Για το βιβλίο της Τέσα Χάντλευ “Αργά μέσα στη μέρα” είχα ακούσει πολύ ωραία λόγια, ιδιαίτερα για το ταλέντο της συγγραφέα να δημιουργεί ατμόσφαιρα και να ξεδιπλώνει αργά και με διαύγεια τους χαρακτήρες της. Και πράγματι, διαβάζοντας το, αισθάνθηκα και εγώ ακριβώς το ίδιο. Στην πραγματικότητα, δύσκολα βρίσκω βιβλία που μιλούν για συντροφικές σχέσεις που να μου αρέσουν πολύ. Και αυτό γιατί πολλά από αυτά είναι γεμάτο στερεοτυπίες για το ρόλο των φύλων ή κλισέ που αφορούν τον έρωτα. Αυτό το βιβλίο όμως μου άρεσε πολύ γιατί δεν περιλαμβάνει τίποτα από τα δυο.

Ποιο θέμα διαπραγματεύεται το βιβλίο;  Η Κριστίν είναι παντρεμένη με τον Άλεξ εδώ και αρκετά χρόνια, έχοντας γνωριστεί μαζί του περίπου στο τέλος της φοιτητικής της ζωής. Εκείνη είναι ζωγράφος με μικρή αναγνωρισιμότητα και εκείνος δάσκαλος, που στο παρελθόν υπήρξε και ποιητής. Η Λίντια, φίλη της από το σχολείο και στην πορεία συμφοιτήτρια της, είναι παντρεμένη με τον Ζάκαρι, ο οποίος είναι έμπορος έργων τέχνης. Ο Ζάκαρι και ο Άλεξ υπήρξαν επίσης φίλοι από το σχολείο, όπου φοιτούσαν ως εσωτερικοί. Η φιλία των δυο ζευγαριών μετράει περίπου τριάντα χρόνια.

Η δυναμική αυτής της μακρόχρονης πορείας τους κλυδωνίζεται όταν ο Ζάκαρι πεθαίνει αιφνίδια από καρδιακό επεισόδιο. Η νέα αυτή συνθήκη που δημιουργείται από την απώλεια του Ζάκαρι, ο οποίος ήταν κατά γενική ομολογία η ψυχή της παρέας, φέρνει στο προσκήνιο τη δυναμική των σχέσεων τόσο εντός των ζευγαριών, όσο και εντός των μελών της παρέας. Η Λίντια θα φιλοξενηθεί για κάποιο διάστημα στο σπίτι της Κριστίν και του Άλεξ, και με αφετηρία το πένθος, το κάθε πρόσωπο θα ανατρέξει στο χθες, καλούμενο παράλληλα να συναναστραφεί στο σήμερα με τα εναπομείναντα μέλη της παρέας.

Η αφήγηση κινείται ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, όπου μαθαίνουμε ότι κατά τα φοιτητικά τους χρόνια η Λίντια υπήρξε πρώτη ερωτευμένη με τον Άλεξ, προσπαθώντας να τον κατακτήσει με τη βοήθεια της Κριστίν, όμως αυτή η σχέση δεν ευοδώθηκε και τελικά η Λίντια παντρεύτηκε τον φίλο του Ζάκαρι. Έπειτα, η Κριστίν έγινε ζευγάρι με τον Άλεξ και εν συνεχεία παντρεύτηκαν.

Αυτή η συσχέτιση ανάμεσα στα μέλη των ζευγαριών θα είναι η πρώτη, στα τριάντα έτη όμως οι δυναμικές ανάμεσα τους θα εναλλάσσονται, χωρίς όμως να διαταράσσουν την ισορροπία. Ο θάνατος του Ζάκαρι θα αποτελέσει καταλύτη για παραδοχές, διαπιστώσεις και ενέργειες που τόσο καιρό παρέμεναν ανέκφραστες, καθησυχασμένες μέσα στην ασφάλεια της συνήθειας.

Λίγα λόγια για τους χαρακτήρες: Η Κριστίν είναι μια γυναίκα εσωστρεφής με πρόδηλη την καλλιτεχνική της φύση, που όμως υπολογίζει και φροντίζει τα συναισθήματα των άλλων, ακόμα και όταν δεν εκφράζονται. Η έγνοια της αυτή πολλές φορές την έχει αφήσει στο παρασκήνιο της ζωής, ιδιαίτερα μέσα στο γάμο της με τον Άλεξ, και έχει συμβάλλει καθοριστικά στην ανασφάλεια που αισθάνεται σχετικά με την καλλιτεχνική αξία του έργου της. Ο Ζάκαρι ήταν αυτός που πάντοτε πίστευε σε εκείνη, τόσο προσωπικά όσο και καλλιτεχνικά, και προσπαθούσε να την στηρίξει με κάθε τρόπο, ως φίλος αλλά και ως έμπορος έργων τέχνης.

Η Λίντια από την άλλη είναι μια αντιδιαμετρικά αντίθετη προσωπικότητα, Εξωστρεφής, διεκδικητική, με πρόδηλη έμφαση στην ομορφιά και την προβολή. Με ανάλαφρη διάθεση και χαμόγελο, που όμως προσπαθούν να καλύψουν ανέκφραστα κενά που συντηρούν τις ανασφάλειες της. Ο θάνατος του Ζάκαρι θα την αφήσει σε απόγνωση, καθώς τόσο συναισθηματικά, κοινωνικά και οικονομικά είχε αφεθεί επάνω του.

Ο Άλεξ είναι ένα κατά βάση απόμακρος άνθρωπος, λιγομίλητος και αινιγματικός. Ωστόσο είναι εξαιρετικά εύθικτος, με έναν ευάλωτο εγωισμό, που εκφράζει ανοιχτά τη δυσαρέσκεια και την επίκριση. Ξέρει να φροντίζει και να νοιάζεται με τον τρόπο του, όμως συχνά αυτός ο τρόπος δεν μπορεί να καλύψει τις επιθυμίες των ανθρώπων που βρίσκονται πιο κοντά του.

Τέλος ο Ζάκαρι παρουσιάζεται ως εύθυμος, ανοιχτόκαρδος και τολμηρός. Η ικανότητα να επικοινωνεί, να αφουγκράζεται και να στηρίζει είναι αυτό που λειτουργεί ως συνδετικός ιστός ανάμεσα στην παρέα για αυτό και ο θάνατος του θα κλονίσει ολόκληρη την παρέα.

Διαβάστε αυτό το βιβλίο εάν: θέλετε να διαβάσετε ένα βιβλίο που περιγράφει έξοχα τις ερωτικές επιλογές, τους λόγους που συμβαίνουν και τις διαδράσεις που κρύβονται πίσω από αυτές. Επίσης, το βιβλίο φωτίζει με διαύγεια το τι συμβαίνει ανάμεσα στα ζευγάρια όταν τα μονοπάτια της επικοινωνίας χωλαίνουν, όταν οι ανασφάλειες παίρνουν τα ηνία και τα καταπιεσμένα συναισθήματα βρίσκουν τρόπο να εκφραστούν.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Τέσα Χάντλεϊ είναι συγγραφέας τεσσάρων μυθιστορημάτων καθώς και μιας συλλογής διηγημάτων. Τα βιβλία της έχουν λάβει πλήθος εγκωμιαστικών κριτικών. Ζει στο Κάρντιφ όπου διδάσκει λογοτεχνία και δημιουργική γραφή στο Πανεπιστήμιο Μπαθ Σπα. Διηγήματά της δημοσιεύονται τακτικά στα “The New Yorker”, “Granta” και άλλα περιοδικά. (Με πληροφορίες από τη biblionet)                                            

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ

Συγγραφέας: Τέσα Χάντλευ

Μετάφραση: Αγγελίδου Μαρία, Αγγελίδης Άγγελος

Εκδόσεις: Gutenberg

Έτος έκδοσης: 2022

Αριθμός σελίδων: 360