Αγαπητέ Θεέ – Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ

Το «Αγαπητέ Θεέ» είναι ένα σύντομο βιβλίο,  μόλις 96 σελίδες, γραμμένο από την οπτική ενός παιδιού που διαπραγματεύεται το ζήτημα της ζωής και του θανάτου. Παρότι σύντομο, το βιβλίο αποτελεί ένα δυνατό ανάγνωσμα για ένα θέμα που σχεδόν ποτέ δε μιλάμε ανοιχτά, αυτό της παιδικής ασθένειας που είναι απειλητική για τη ζωή.

Ποιο θέμα διαπραγματεύεται το βιβλίο; Ο Όσκαρ είναι ένα παιδί δέκα ετών που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο λόγω του καρκίνου που αντιμετωπίζει. Τώρα τελευταία τα πράγματα φαίνεται να μην πηγαίνουν ιδιαίτερα καλά σε αυτό το ζήτημα.

Ο Όσκαρ λοιπόν μας παρουσιάζει την καθημερινότητα του μέσα στο νοσοκομείο σε αυτό ακριβώς το σημείο της ζωής του. Με τα Χριστούγεννα να πλησιάζουν και την πρόγνωση της υγείας του να μην είναι καλή, ο Όσκαρ γράφει επιστολές στο Θεό, ζητώντας του από μια πνευματική χάρη κάθε μέρα. Στην πράξη αυτή προέβη μετά από παρότρυνση της «Θείας Ροζ», μιας γυναίκας που ο Όσκαρ αισθάνεται πολύ κοντά του, καθώς είναι η μόνη που του επιτρέπει να μιλά ανοιχτά για τις ανησυχίες του. Η «Θεία Ροζ» του προτείνει και κάτι ακόμα, που ο Όσκαρ υιοθετώντας το, αρχίζει και βιώνει πιο έντονα και δραστήρια την καθημερινή του ζωή στο νοσοκομείο.

Έτσι, βλέπουμε τον Όσκαρ να συναναστρέφεται με γονείς, νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό αλλά και με άλλα παιδιά που επίσης νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Ο Μπέϊκον, ο Αϊνστάιν, η Πέγκι Μπλου και άλλα παιδιά θα αποτελέσουν την παρέα του και μαζί θα ζήσουν μικρές περιπέτειες εντός του νοσοκομείου. Ο Όσκαρ όμως θα δυσκολευτεί με τη στάση των γονιών και των ιατρών του, που φαίνεται πως έχουν επηρεαστεί πολύ βαθιά από την κατάσταση της υγείας του. Ωστόσο, δε θα καταθέσει ούτε εκεί τα όπλα.

Λίγα λόγια για τους πρωταγωνιστές του βιβλίου: Ο Όσκαρ είναι ένα παιδί με διαύγεια και θάρρος, και συνάμα δειλιάζει μπροστά στα νέα δεδομένα. Γράφει τις επιστολές με παρρησία, όχι μόνο ζητώντας την καθημερινή πνευματική του χάρη, αλλά και περιγράφοντας με χιούμορ όλα τα περιστατικά της καθημερινότητας του. Η ειλικρίνεια του είναι δίκοπο μαχαίρι αλλά τον βοηθά να επεξεργαστεί με γενναιότητα ό,τι του συμβαίνει. Οι επιστολές του αφοπλίζουν με την απλότητα, την ειλικρίνεια, την οξυδέρκεια και το χιούμορ με τα οποία είναι γραμμένες και αυτό τον κάνει αξιαγάπητο.

Η «Θεία Ροζ» είναι μια αντισυμβατική ηλικιωμένη γυναίκα που διατηρεί αμοιβαία σχέση αγάπης και εμπιστοσύνης με τον Όσκαρ. Μοιράζεται το χιούμορ και την περιπέτεια μαζί του, άλλοτε προτρέποντας τον σε δράση και άλλοτε διηγούμενη ιστορίες από την πρότερη ζωή της ως ιδιαίτερα πετυχημένης… παλαίστριας του κατς! Οι δυο τους θα συνδεθούν πολύ βαθιά, με το είδος της σχέσης που μένει για πάντα χαραγμένο στη ψυχή των πρωταγωνιστών αλλά και των αναγνωστών.

Από το βιβλίο περνάνε και άλλα πρόσωπα, όπως προαναφέρθηκε. Άλλα νοσηλευόμενα παιδιά, οι γονείς και νοσοκομειακό προσωπικό, όλοι με τη σειρά τους θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Όσκαρ ως προσωπικότητας. Και με όλους ο Όσκαρ θα αναδείξει πλευρές του χαρακτήρα του που δεν ήξερε πως είχε.

Διαβάστε αυτό το βιβλίο εάν: θέλετε ένα ανάγνωσμα που πραγματεύεται το δύσκολο θέμα του θανάτου, με μια γλυκόπικρη προσέγγιση. Διανθισμένο με χιούμορ και αθωότητα, το βιβλίο «Αγαπητέ Θεέ» μιλά για το θάνατο, και μάλιστα ενός μικρού παιδιού, χωρίς να γίνεται βαρύ και ασήκωτο. Συγκινεί, αγγίζει, προβληματίζει, φορές ραγίζει την καρδιά, όμως ταυτόχρονα ενθαρρύνει και αισιοδοξεί, ακόμα και αν το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο. Η αίσθηση της αφήγησης από τον ίδιο τον Όσκαρ είναι συντριπτική σε ορισμένα σημεία και αναζωογονητική σε άλλα, σε κάθε περίπτωση όμως αξίζει να θυμηθούμε (ή να γνωρίσουμε) το πώς σκέφτεται ένα δεκάχρονο παιδί που βρίσκεται αντιμέτωπο με το ζήτημα του θανάτου.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ (Μάρτιος 1960- ) Γαλλικής και Βέλγικης καταγωγής, είναι συγγραφέας θεατρικών και λογοτεχνικών έργων, καθώς και σκηνοθέτης. Σπούδασε φιλοσοφία στην Ecole Normale Superieure.  Τα θεατρικά του έργα έχουν παιχτεί σε περισσότερες από πενήντα χώρες σε όλον τον κόσμο. (Με πληροφορίες από το Wikipedia)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΒΙΒΛΙΟΥ:

Συγγραφέας: Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ

Μετάφραση: Αχιλλέας Κυριακίδης

Εκδόσεις: Οpera

Έτος έκδοσης: 2007

Αριθμός σελίδων: 96